β-[1”’-hydroksymetylo]-4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkon i sposób jego wytwarzania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
β-[1”’-hydroksymetylo]-4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkon i sposób jego wytwarzania |
Autorzy |
mgr inż. Jarosław Popłoński, dr hab. Ewa Huszcza, dr inż. Tomasz Tronina, dr Agnieszka Bartmańska |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
noz, ksantohumol, 2?, ?-[1??-hydroksymetylo]-4, 4?-trihydroksy-6?-metoksy-3?-prenylo-?, noz, ?-dihydrochalkon |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego związku chemicznego
β-[1”’-hydroksymetylo]-4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu, z ksantohumolu, w wyniku reakcji fotochemicznej zachodzącej poprzez naświetlanie promieniowaniem UV mieszaniny reakcyjnej składającej się z ksantohumolu, acetonu oraz metanolu.
|
Wnioski dla praktyki |
Związek będący przedmiotem wynalazku, jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie