BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

(Z)-6-O-β-D-4”’-O-metylo-glukopiranozylo-4’-hydroksy-4-metoksy-7-prenylo-auron i sposób jego wytwarzania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy (Z)-6-O-β-D-4”’-O-metylo-glukopiranozylo-4’-hydroksy-4-metoksy-7-prenylo-auron i sposób jego wytwarzania
Autorzy dr Agnieszka Bartmańska, dr hab. Ewa Huszcza, dr inż. Tomasz Tronina, mgr inż. Jarosław Popłoński
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe (Z)-6-O-?-D-4??-O-metylo-glukopiranozylo-4?-h, mikrobiologiczna, noz, transformacja
Wyniki badań Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego związku chemicznego (Z)-6-O-β-D-4”’-O-metylo-glukopiranozylo-4’-hydroksy-4-metoksy-7-prenylo-auronu, na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunku Beauveria bassiana. Jako substrat stosuje się (Z)-6,4’-dihydroksy-4-metoksy-7-prenyloauron.
Wnioski dla praktyki Związek będący przedmiotem wynalazku, jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5398 w tym dzisiaj: 121 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.497 sek