BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie
Autorzy prof. dr hab. inż. Tadeusz Szmańko, mgr inż. Justyna Górecka
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe utrzymywania, zdolność, oznaczanie, mięso, noz, wody
Wyniki badań Dostępne metody oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie nie umożliwiają obiektywnej oceny tego wyróżnika funkcjonalnego w zróżnicowanym pod względem jakości surowcu. W opracowanych czterech zgłoszeniach patentowych przedstawiono sposoby precyzyjnego oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie zróżnicowanym pod względem właściwości, tj.: - w mięsie, w którym zdolność utrzymywania wody jest jedynie funkcją właściwości białek mięśniowych, - w mięsie, w którym oprócz właściwości funkcjonalnych białek mięśniowych, również obecny tłuszcz wpływa na wynik oznaczenia, - w mięsie zróżnicowanym pod względem zawartości wody, - w mięsie zróżnicowanym pod względem zawartości wody, w którym obecny tłuszcz wpływa na wynik oznaczenia.
Wnioski dla praktyki Opracowane procedury analityczne oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie umożliwiają precyzyjne oznaczenie tego wyróżnika funkcjonalnego w każdym rodzaju mięsa, a także porównanie pod względem omawianej właściwości również surowców pod względem jakościowym bardzo zróżnicowanych.
Obszary zastosowań wyników badań rolnictwo i leśnictwo, żywność, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5725 w tym dzisiaj: 6 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.022 sek