Sposób oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Tadeusz Szmańko, mgr inż. Justyna Górecka |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
utrzymywania, zdolność, oznaczanie, mięso, noz, wody |
Wyniki badań |
Dostępne metody oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie nie umożliwiają obiektywnej oceny tego wyróżnika funkcjonalnego w zróżnicowanym pod względem jakości surowcu. W opracowanych czterech zgłoszeniach patentowych przedstawiono sposoby precyzyjnego oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie zróżnicowanym pod względem właściwości, tj.:
- w mięsie, w którym zdolność utrzymywania wody jest jedynie funkcją właściwości białek
mięśniowych,
- w mięsie, w którym oprócz właściwości funkcjonalnych białek mięśniowych, również
obecny tłuszcz wpływa na wynik oznaczenia,
- w mięsie zróżnicowanym pod względem zawartości wody,
- w mięsie zróżnicowanym pod względem zawartości wody, w którym obecny tłuszcz
wpływa na wynik oznaczenia.
|
Wnioski dla praktyki |
Opracowane procedury analityczne oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie umożliwiają precyzyjne oznaczenie tego wyróżnika funkcjonalnego w każdym rodzaju mięsa, a także porównanie pod względem omawianej właściwości również surowców pod względem jakościowym bardzo zróżnicowanych. |
Obszary zastosowań wyników badań |
rolnictwo i leśnictwo, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie