Sposób otrzymywania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego oraz preparat fosfolipidowy.
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego oraz preparat fosfolipidowy. |
Autorzy |
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, dr inż. Łukasz Bobak, mgr inż. Ewelina Siepka, prof. dr hab. inż. Zbigniew Dobrzański, dr wet. Stanisław Tronina, dr Wojciech Tronina |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
żółtko, lecytyna, super, fosfolipidowy, preparat, noz, jaja |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego oraz preparat fosfolipidowy super lecytyna, będący mieszaniną fosfatydylocholiny i fosfatydyloetanoloaminy zestryfikowanych n-3 długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi. Przedstawiona technologia pozwala uzyskać oryginalny produkt w postaci mieszaniny fosfolipidów żółtka jaj (o wysokiej czystości wyrażanej jako substancja nierozpuszczalna w acetonie - AI), bogatych w długołańcuchowe n-3 kwasy tłuszczowe, w tym ?-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA), a zwłaszcza dokozaheksaenowy (DHA). |
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, zwłaszcza do wytwarzania suplementów diety. Preparat może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym jako emulgator i nawilżacz. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie