BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego oraz preparat fosfolipidowy.

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego oraz preparat fosfolipidowy.
Autorzy prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, dr inż. Łukasz Bobak, mgr inż. Ewelina Siepka, prof. dr hab. inż. Zbigniew Dobrzański, dr wet. Stanisław Tronina, dr Wojciech Tronina
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe żółtko, lecytyna, super, fosfolipidowy, preparat, noz, jaja
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego oraz preparat fosfolipidowy super lecytyna, będący mieszaniną fosfatydylocholiny i fosfatydyloetanoloaminy zestryfikowanych n-3 długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi. Przedstawiona technologia pozwala uzyskać oryginalny produkt w postaci mieszaniny fosfolipidów żółtka jaj (o wysokiej czystości wyrażanej jako substancja nierozpuszczalna w acetonie - AI), bogatych w długołańcuchowe n-3 kwasy tłuszczowe, w tym ?-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA), a zwłaszcza dokozaheksaenowy (DHA).
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, zwłaszcza do wytwarzania suplementów diety. Preparat może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym jako emulgator i nawilżacz.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5791 w tym dzisiaj: 72 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.086 sek