Sposób wytwarzania dihydrochalkonów
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania dihydrochalkonów |
Autorzy |
mgr inż. Monika Stompor, dr hab. inż. Mirosław Anioł |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
noz, bakterie, biotransformacje, dihydrochalkony, hydroksydydihydrochalkony, środki, słodzące |
Wyniki badań |
Sposób według wynalazku polega na tym, że substrat, którym jest chalkon, lub 4-metoksydihydrochalkon lub chalkonaringenina poddaje się biotransformacji, przy użyciu systemu enzymatycznego bakterii z rodzaju Rhodococcus albo Gordonia. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie,
w jednoetapowym procesie, dihydrochalkonów z dostępnych komercyjnie tanich substratów, z całkowitą wydajnością izolowaną w granicach 40-94 %, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.
|
Wnioski dla praktyki |
Metoda według wynalazku może znaleźć zastosowanie
w przemyśle spożywczym do produkcji niskokalorycznych środków słodzących, pochodzenia naturalnego oraz w przemyśle farmaceutycznym do wytwarzania naturalnych związków flawonoidowych wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie