BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania dihydrochalkonów

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania dihydrochalkonów
Autorzy mgr inż. Monika Stompor, dr hab. inż. Mirosław Anioł
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe noz, bakterie, biotransformacje, dihydrochalkony, hydroksydydihydrochalkony, środki, słodzące
Wyniki badań Sposób według wynalazku polega na tym, że substrat, którym jest chalkon, lub 4-metoksydihydrochalkon lub chalkonaringenina poddaje się biotransformacji, przy użyciu systemu enzymatycznego bakterii z rodzaju Rhodococcus albo Gordonia. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w jednoetapowym procesie, dihydrochalkonów z dostępnych komercyjnie tanich substratów, z całkowitą wydajnością izolowaną w granicach 40-94 %, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.
Wnioski dla praktyki Metoda według wynalazku może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji niskokalorycznych środków słodzących, pochodzenia naturalnego oraz w przemyśle farmaceutycznym do wytwarzania naturalnych związków flawonoidowych wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5750 w tym dzisiaj: 31 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.644 sek