Sposób otrzymywania przeciwutleniającego preparatu peptydowego
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania przeciwutleniającego preparatu peptydowego |
Autorzy |
mgr inż. Ewelina Eckert, mgr inż. Marta Pokora, dr inż. Zambrowicz Aleksandra Zambrowicz, prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, prof. dr hab. Antoni Polanowski, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, dr inż. Marek Szołtysik, dr Anna Dąbrowska |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
białko, peptydowy, preparat, przeciwutleniający, noz, jaj |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania przeciwutleniającego preparatu peptydowego z hydrolizatów białek jaj, zwłaszcza kurzych na drodze enzymatycznej hydrolizy, gdzie substratami są białka stanowiące produkty uboczne izolacji bioaktywnych substancji z jaj a enzymami są proteinazy serynowe i/lub aspartylowe. Uzyskany produkt jest mieszaniną peptydów o aktywności przeciwutleniającej, wyrażonej jako zdolność inaktywacji wolnych rodników 1,1-difenyl-2-pikrylhydrazylowych (DPPH), zdolność do redukcji stopnia utlenienia jonów żelaza (III) (FRAP) oraz jako zdolność do chelatowania jonów żelaza (II). |
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym jako dodatek o właściwościach przeciwutleniających do żywności funkcjonalnej i nutraceutyków, oraz w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym jako alternatywa dla syntetycznych przeciwutleniaczy, mogących wykazywać ujemny wpływ na zdrowie człowieka. Preparat może mieć postać płynną, zwłaszcza produktu mlecznego lub emulsji, zwłaszcza kremu albo stałą zwłaszcza proszku. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie