BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Oksym izoksantohumolu i sposób otrzymywania oksymu izoksantohumolu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Oksym izoksantohumolu i sposób otrzymywania oksymu izoksantohumolu
Autorzy mgr inż. Bartłomiej Potaniec, dr hab. inż. Mirosław Anioł
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe oksym, noz, izoksantohumolu
Wyniki badań Wynalazek dotyczy nowego oksymu izoksantohumolu oraz sposobu jego otrzymywania na drodze syntezy chemicznej, w wyniku reakcji kondensacji hydroksyloaminy z grupą ketonową izoksantohumolu. Jako substrat stosuje się izoksantohumol uzyskany na drodze syntezy chemicznej z ksantohumolu.
Wnioski dla praktyki Związek ten charakteryzuje się wysokimi właściwościami przeciwutleniającymi. Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji dodatków do żywności o właściwościach przeciwutleniających.
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5238 w tym dzisiaj: 108 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.723 sek