Oksym izoksantohumolu i sposób otrzymywania oksymu izoksantohumolu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Oksym izoksantohumolu i sposób otrzymywania oksymu izoksantohumolu |
Autorzy |
mgr inż. Bartłomiej Potaniec, dr hab. inż. Mirosław Anioł |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
oksym, noz, izoksantohumolu |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy nowego oksymu izoksantohumolu oraz sposobu jego otrzymywania na drodze syntezy chemicznej, w wyniku reakcji kondensacji hydroksyloaminy z grupą ketonową izoksantohumolu. Jako substrat stosuje się izoksantohumol uzyskany na drodze syntezy chemicznej z ksantohumolu. |
Wnioski dla praktyki |
Związek ten charakteryzuje się wysokimi właściwościami przeciwutleniającymi. Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji dodatków do żywności o właściwościach przeciwutleniających. |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie