BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania chipsów z owoców albo warzyw

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania chipsów z owoców albo warzyw
Autorzy dr hab. inż. Aneta Wojdyło, dr hab. inż. Agnieszka Nawirska, dr inż. Adam Figiel, dr inż. Antoni Szumny, mgr inż. Krzysztof Lech
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe owoce, warzywa, noz, chipsy
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania chipsów z owoców albo warzyw. Produkty uzyskane sposobem według wynalazku charakteryzują się kruchą teksturą, uwydatnionym smakiem i podwyższoną zawartością składników bioaktywnych pochodzenia roślinnego. Wynalazek polega na tym, że suszony materiał najpierw podsusza się osmotyczne, w roztworze będącym zagęszczonym sokiem z owoców i/lub warzyw a następnie dosusza mikrofalowo przy obniżonym ciśnieniu.
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji wyrobów przekąskowych o walorach prozdrowotnych. P-400135
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5678 w tym dzisiaj: 62 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.393 sek