Sposób otrzymywania chipsów z owoców albo warzyw
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania chipsów z owoców albo warzyw |
Autorzy |
dr hab. inż. Aneta Wojdyło, dr hab. inż. Agnieszka Nawirska, dr inż. Adam Figiel, dr inż. Antoni Szumny, mgr inż. Krzysztof Lech |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
owoce, warzywa, noz, chipsy |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania chipsów z owoców albo warzyw. Produkty uzyskane sposobem według wynalazku charakteryzują się kruchą teksturą, uwydatnionym smakiem i podwyższoną zawartością składników bioaktywnych pochodzenia roślinnego. Wynalazek polega na tym, że suszony materiał najpierw podsusza się osmotyczne, w roztworze będącym zagęszczonym sokiem z owoców i/lub warzyw a następnie dosusza mikrofalowo przy obniżonym ciśnieniu. |
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji wyrobów przekąskowych o walorach prozdrowotnych. P-400135 |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie