Nowy 6,7-dibutyryloksy-5-hydroksyflawon i sposób jego wytwarzania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowy 6,7-dibutyryloksy-5-hydroksyflawon i sposób jego wytwarzania |
Autorzy |
dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow, dr inż. Tomasz Janeczko, mgr inż. Ewelina Szliszko, mgr inż. Joanna Bronikowska |
Rok zakończenia |
2011 |
Słowa kluczowe |
cytotoksyczność, flawonoidy, noz, chemoprewencja |
Wyniki badań |
Sposób polega na tym, tym, że 5,6,7-trihydroksyflawon (bajkaleina), rozpuszczony tetrahydrofuranie (THF), poddaje się estryfikacji, w pozycje 6-OH i 7-OH, za pomocą chlorku butyrylu, w obecności pirydyny.
Korzystne jest, gdy reakcję estryfikacji prowadzi przy ciągłym mieszaniu re-agentów, w temperaturze 291-295 K.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania chlorku butyrylu
w obecności pirydyny, następuje reakcja estryfikacji pozycji 6-OH i 7-OH 5,6,7-trihy-droksyflawonu.
Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z mieszaniny poreakcyjnej, znanym sposobem, przez ekstrakcję octanem etylu.
|
Wnioski dla praktyki |
Zaletą sposobu jest otrzymanie w temperaturze pokojowej, 6,7-dibutyryloksy-5-hydroksyflawonu, jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 95,80% |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie