BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Nowy 6,7-dibutyryloksy-5-hydroksyflawon i sposób jego wytwarzania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Nowy 6,7-dibutyryloksy-5-hydroksyflawon i sposób jego wytwarzania
Autorzy dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow, dr inż. Tomasz Janeczko, mgr inż. Ewelina Szliszko, mgr inż. Joanna Bronikowska
Rok zakończenia 2011
Słowa kluczowe cytotoksyczność, flawonoidy, noz, chemoprewencja
Wyniki badań Sposób polega na tym, tym, że 5,6,7-trihydroksyflawon (bajkaleina), rozpuszczony tetrahydrofuranie (THF), poddaje się estryfikacji, w pozycje 6-OH i 7-OH, za pomocą chlorku butyrylu, w obecności pirydyny. Korzystne jest, gdy reakcję estryfikacji prowadzi przy ciągłym mieszaniu re-agentów, w temperaturze 291-295 K. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania chlorku butyrylu w obecności pirydyny, następuje reakcja estryfikacji pozycji 6-OH i 7-OH 5,6,7-trihy-droksyflawonu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z mieszaniny poreakcyjnej, znanym sposobem, przez ekstrakcję octanem etylu.
Wnioski dla praktyki Zaletą sposobu jest otrzymanie w temperaturze pokojowej, 6,7-dibutyryloksy-5-hydroksyflawonu, jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 95,80%
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5837 w tym dzisiaj: 118 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.972 sek