BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Nowy 6,7-diacetoksy-5-hydroksyflawon i sposób jego wytwarzania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Nowy 6,7-diacetoksy-5-hydroksyflawon i sposób jego wytwarzania
Autorzy dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow, dr inż. Tomasz Janeczko, mgr inż. Ewelina Szliszko, mgr inż. Joanna Bronikowska
Rok zakończenia 2011
Słowa kluczowe cytotoksyczność, flawonoidy, noz, chemoprewencja
Wyniki badań Sposób polega na tym, że 5,6,7-trihydroksyflawon, rozpuszczony w tetrahydrofuranie (THF), poddaje się estryfikacji w pozycje 6-OH i 7-OH, za pomocą chlorku acetylu, w obecności pirydyny. Korzystne jest, gdy reakcję estryfikacji prowadzi się przy ciągłym mieszaniu re-agentów i w temperaturze 291-295 K. W wyniku działania chlorku acetylu w obecności pirydyny, następuje reakcja estryfikacji w pozycje 6-OH i 7-OH 5,6,7-trihydroksyflawonu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z mieszaniny poreakcyjnej, znanym sposobem, przez ekstrakcję octanem etylu
Wnioski dla praktyki Zaletą sposob jest otrzymanie, w temperaturze pokojowej, 6,7-diacetoksy-5-hydroksyflawonu, jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 94,70%, Będący przedmiotem wynalazku 6,7-diacetoksy-5-hydroksyflawon wykazywał w badaniach wyraźne działanie przeciwzapalne, natomiast słabo nasilał cytotoksyczne działanie TRAIL. Związek ten może zostać wykorzystany jako preparat lub jeden ze składników farmaceutycznych wspomagających działanie przeciwzapalne oraz chemoprewencyjne, które ma na celu podnoszenie naturalnych mechanizmów odporności przeciwno-wotworowej
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5635 w tym dzisiaj: 19 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.238 sek