Nowy 6,7-diacetoksy-5-hydroksyflawon i sposób jego wytwarzania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowy 6,7-diacetoksy-5-hydroksyflawon i sposób jego wytwarzania |
Autorzy |
dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow, dr inż. Tomasz Janeczko, mgr inż. Ewelina Szliszko, mgr inż. Joanna Bronikowska |
Rok zakończenia |
2011 |
Słowa kluczowe |
cytotoksyczność, flawonoidy, noz, chemoprewencja |
Wyniki badań |
Sposób polega na tym, że 5,6,7-trihydroksyflawon, rozpuszczony w tetrahydrofuranie (THF), poddaje się estryfikacji w pozycje
6-OH i 7-OH, za pomocą chlorku acetylu, w obecności pirydyny.
Korzystne jest, gdy reakcję estryfikacji prowadzi się przy ciągłym mieszaniu re-agentów i w temperaturze 291-295 K.
W wyniku działania chlorku acetylu w obecności pirydyny, następuje reakcja estryfikacji w pozycje 6-OH i 7-OH 5,6,7-trihydroksyflawonu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z mieszaniny poreakcyjnej, znanym sposobem, przez ekstrakcję octanem etylu
|
Wnioski dla praktyki |
Zaletą sposob jest otrzymanie, w temperaturze pokojowej, 6,7-diacetoksy-5-hydroksyflawonu, jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 94,70%,
Będący przedmiotem wynalazku 6,7-diacetoksy-5-hydroksyflawon wykazywał w badaniach wyraźne działanie przeciwzapalne, natomiast słabo nasilał cytotoksyczne działanie TRAIL.
Związek ten może zostać wykorzystany jako preparat lub jeden ze składników farmaceutycznych wspomagających działanie przeciwzapalne oraz chemoprewencyjne, które ma na celu podnoszenie naturalnych mechanizmów odporności przeciwno-wotworowej
|
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie