BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób izolacji laktonów z hodowli mikroorganizmów

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób izolacji laktonów z hodowli mikroorganizmów
Autorzy dr inż. Elżbieta Gębarowska, dr inż. Antoni Szumny, prof. dr hab. Stanisław Pietr
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe grzybów, hodowli, z, laktonów, noz, izolacja, strzępkowych
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest sposób izolacji laktonów z hodowli mikroorganizmów, zwłaszcza grzybów strzępkowych z rodzaju Trichoderma i Aspergillus oraz z drożdży z rodzaju Rhodotorula, polegający na tym, że hodowlę poddaje się bezpośrednio destylacji z parą wodną na aparacie Derynga, przez okres co najmniej 45 minut, następnie zbiera się wydestylowany produkt i poddaje analizie GC-MS. W celu odzyskania minimalnych ilości produktu jako fazę organiczną, do aparatu Derynga, wprowadza się co najmniej 0,5 ml dowolnego rozpuszczalnika organicznego, o gęstości mniejszej niż 1 g/ml, lotnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym do otrzymywania komponentów zapachowych oraz w przemyśle spożywczym do otrzymywania aromatów i wzmacniaczy smaku. Dodatkowo może także znaleźć zastosowanie w przemyśle chemicznym do otrzymywania wzorca analitycznego, np. do oznaczeń chromatograficznych. P-400136
Obszary zastosowań wyników badań chemia, żywność, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5190 w tym dzisiaj: 60 aktualnie on-line: 5 stronę utworzono w ciągu: 0.586 sek