Sposób izolacji laktonów z hodowli mikroorganizmów
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób izolacji laktonów z hodowli mikroorganizmów |
Autorzy |
dr inż. Elżbieta Gębarowska, dr inż. Antoni Szumny, prof. dr hab. Stanisław Pietr |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
grzybów, hodowli, z, laktonów, noz, izolacja, strzępkowych |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób izolacji laktonów z hodowli mikroorganizmów, zwłaszcza grzybów strzępkowych z rodzaju Trichoderma i Aspergillus oraz z drożdży z rodzaju Rhodotorula, polegający na tym, że hodowlę poddaje się bezpośrednio destylacji z parą wodną na aparacie Derynga, przez okres co najmniej 45 minut, następnie zbiera się wydestylowany produkt i poddaje analizie GC-MS. W celu odzyskania minimalnych ilości produktu jako fazę organiczną, do aparatu Derynga, wprowadza się co najmniej 0,5 ml dowolnego rozpuszczalnika organicznego, o gęstości mniejszej niż 1 g/ml, lotnego i nierozpuszczalnego w wodzie. |
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym do otrzymywania komponentów zapachowych oraz w przemyśle spożywczym do otrzymywania aromatów i wzmacniaczy smaku. Dodatkowo może także znaleźć zastosowanie w przemyśle chemicznym do otrzymywania wzorca analitycznego, np. do oznaczeń chromatograficznych. P-400136 |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie