BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania 3β7β-dihydroksy-5α-androst-17-onu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania 3β7β-dihydroksy-5α-androst-17-onu
Autorzy mgr inż. Agnieszka Krawczyk, dr hab. inż. Teresa Kołek, mgr inż. Natalia Milecka-Tronina, dr Alina Świzdor
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe 3???7?-dihydroksy-5&al, transformacja, mikrobiologiczna, noz, noz
Wyniki badań Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania 3ββ-dihydroksy-5α-androst-17-onu, na drodze mikrobiologicznej transformacji. Wynalazek polega na tym, że substrat, którym jest 3β-hydroksy-5α-androst-17-on, przekształca się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba strzępkowego z gatunku Aspergillus ochraceus AM456. Korzystne jest, gdy proces transformacji prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy wstrząsaniu reagentów, w temperaturze 293-300 K.
Wnioski dla praktyki Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 3ββ-dihydroksy-5α-androst-17-onu, z łączną wydajnością 60,1%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5255 w tym dzisiaj: 125 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.137 sek