Sposób wytwarzania 3β7β-dihydroksy-5α-androst-17-onu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania 3β7β-dihydroksy-5α-androst-17-onu |
Autorzy |
mgr inż. Agnieszka Krawczyk, dr hab. inż. Teresa Kołek, mgr inż. Natalia Milecka-Tronina, dr Alina Świzdor |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
3???7?-dihydroksy-5&al, transformacja, mikrobiologiczna, noz, noz |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania 3ββ-dihydroksy-5α-androst-17-onu, na drodze mikrobiologicznej transformacji. Wynalazek polega na tym, że substrat, którym jest 3β-hydroksy-5α-androst-17-on, przekształca się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba strzępkowego z gatunku Aspergillus ochraceus AM456. Korzystne jest, gdy proces transformacji prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy wstrząsaniu reagentów, w temperaturze 293-300 K. |
Wnioski dla praktyki |
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 3ββ-dihydroksy-5α-androst-17-onu, z łączną wydajnością 60,1%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie