BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania R-(-)-2-chloro-1-(4’-chlorofenylo)-etan-1-olu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania R-(-)-2-chloro-1-(4’-chlorofenylo)-etan-1-olu
Autorzy dr hab. inż. Jadwiga Dmochowska-Gładysz, dr Tomasz Janeczko, mgr inż. Julia Ciszek, dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe sokiem, świeżym, transformacja, R-(?)-2-chloro-1-(4?-chlorofenyl, noz, marchwiowym
Wyniki badań Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania R-()-2-chloro-1-(4’- -chlorofenylo)-etan-1-olu, na drodze transformacji świeżym sokiem marchwiowym, w którym jako substrat stosuje się 2-chloro-4’-chloroacetofenonu, przy użyciu systemu enzymatycznego korzenia marchwi (Daucus carota). Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie R-()-2-chloro-1-(4’- -chlorofenylo)-etan-1-olu z nadmiarem enancjomerycznym ee > 99% jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 93%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu (naturalne dla soku).
Wnioski dla praktyki Wynalazek ten może być zastosowany do otrzymywania związku będącego substancją czynną leków, m. in. posiadających wysoką aktywność antagonistyczną względem androreceptorów, np.: R-(-)-formoterol, R-(-)-izoproterenol, R-(-)-salmeterol, R-(-)-denopamina. P-400349
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5517 w tym dzisiaj: 41 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.122 sek