BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania R-(-)-2-chloro-1-(2’,4’-dichlorofentlo)-etan-1-olu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania R-(-)-2-chloro-1-(2’,4’-dichlorofentlo)-etan-1-olu
Autorzy dr hab. inż. Jadwiga Dmochowska-Gładysz, dr Tomasz Janeczko, mgr inż. Julia Ciszek, dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe noz, świeżym, transformacja, R-(?)-2-chloro-1-(2?, 4?-dichlorofentlo)-etan-1-ol, marchwiowym, noz, sokiem
Wyniki badań Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania R-()-2-chloro-1-(2’,4’- -dichlorofentlo)-etan-1-olu, na drodze transformacji świeżym sokiem marchwiowym, w którym jako substrat stosuje się 2-chloro-2’,4’-dichloroacetofenonu, przy użyciu systemu enzymatycznego korzenia marchwi (Daucus carota). Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie R-()-2-chloro-1-(2’,4’-dichlorofentlo)-etan-1-olu z nadmiarem enancjomerycznym ee > 99% jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 95%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu (naturalne dla soku).
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie do wytwarzania związku będącego substancją czynną leków, m. in. posiadających wysoką aktywność antagonistyczną względem androreceptorów, np.: R-(-)-formoterol, R-(-)-izoproterenol, R-(-)-salmeterol, R-(-)-denopamina. P-400350
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 8627 w tym dzisiaj: 33 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.782 sek