Sposób wytwarzania R-(-)-2-chloro-1-(2’,4’-dichlorofentlo)-etan-1-olu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania R-(-)-2-chloro-1-(2’,4’-dichlorofentlo)-etan-1-olu |
Autorzy |
dr hab. inż. Jadwiga Dmochowska-Gładysz, dr Tomasz Janeczko, mgr inż. Julia Ciszek, dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
noz, świeżym, transformacja, R-(?)-2-chloro-1-(2?, 4?-dichlorofentlo)-etan-1-ol, marchwiowym, noz, sokiem |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania R-()-2-chloro-1-(2’,4’-
-dichlorofentlo)-etan-1-olu, na drodze transformacji świeżym sokiem marchwiowym, w którym jako substrat stosuje się 2-chloro-2’,4’-dichloroacetofenonu, przy użyciu systemu enzymatycznego korzenia marchwi (Daucus carota).
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie R-()-2-chloro-1-(2’,4’-dichlorofentlo)-etan-1-olu z nadmiarem enancjomerycznym ee > 99% jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 95%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu (naturalne dla soku).
|
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie do wytwarzania związku będącego substancją czynną leków, m. in. posiadających wysoką aktywność antagonistyczną względem androreceptorów, np.: R-(-)-formoterol, R-(-)-izoproterenol, R-(-)-salmeterol, R-(-)-denopamina. P-400350 |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie