BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania 2-hydroksy-5,5-dimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]-nonan-8-onu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania 2-hydroksy-5,5-dimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]-nonan-8-onu
Autorzy dr Małgorzata Grabarczyk
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe aktywność, hydroksylakton, noz, deterentna
Wyniki badań Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania hydroksylaktonu 2-hydroksy-5,5-dimetylo-9-oksabi-cyklo[4.3.0]nonan-8-onu, na drodze transformacji mikrobiologicznej 2-jodo-5,5-dimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on, za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba Syncephalastrum racemosum AM105. Istotą wynalazku jest to, że 2-jodo-5,5-dimetylo-9-oksabicyklo-[4.3.0]nonan-8-on, poddaje się hydrolitycznej dehalogenacji, za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba Syncephalastrum racemosum AM105. Reakcję prowadzi się wodną kulturą szczepu przy ciągłym mieszaniu, w temperaturze od 20 do 28°C. Utworzony produkt ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym z grupy rozpuszczalników chlorowych pochodnych metanu albo eterem dietylowym, ekstrakt suszy się bezwodnym siarczanem magnezu, po czym, po odparowaniu rozpuszczalnika, surowy produkt oczyszcza się na kolumnie chromatograficznej.
Wnioski dla praktyki Zasadniczą zaletą sposobu, według wynalazku, jest to, że otrzymuje się go w łagodnych warunkach, jako jedyny produkt mikrobiologicznej hydrolitycznej dehalogenacji 2-jodo-5,5-dimetylo-9-oksa-bicyklo-[4.3.0]nonan-8-onu, z 59% stopniem przereagowania i z nadmiarem enancjomerycznym (ee) wynoszącym 92%. Związek ten ma potencjalną aktywność deterentną wobec owadów będących szkodnikami roślin i surowców żywnościowych, w związku z czym może znaleźć zastosowanie jako składnik środków ochrony roślin.
Obszary zastosowań wyników badań rolnictwo i leśnictwo, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5636 w tym dzisiaj: 20 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.698 sek