Sposób otrzymywania 4'-hydroksy-5,6-benzoflawonu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania 4'-hydroksy-5,6-benzoflawonu |
Autorzy |
mgr inż. Jarosław Popłoński, dr hab. Ewa Ewa Huszcza, dr inż. Tomasz Tronina, mgr inż. Anna Madej |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
4'-hydroksy-5, otrzymywanie, noz, 6-benzoflawonu |
Wyniki badań |
Istota wynalazku polega na tym, że substrat, którym jest 5,6-benzoflawon, poddaje się mikrobiologicznej hydroksylacji, w pozycji 4', grzybem gatunku Aspergillus glaucus namnażanego na podłożu mikrobiologicznym, przez 4 dni. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się znanym sposobem. Korzystnie jest, gdy reakcję prowadzi się wodną kulturą, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 291-303 K.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatyczngo zawartego w żywych komórkach kultury Aspergillus glaucus, następuje reakcja hydroksylacji w pozycji 4'. Na tej drodze otrzymuje się 3,97 mg produktu 4'-hydroksy-5,6-benzoflawonu.
|
Wnioski dla praktyki |
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, jednoetapowego procesu produktu z wydajnością izolowaną 25,00%. Związek ten jest biologicznie czynny i może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie