Peptydy, zastosowanie tych peptydów oraz kompozycja zawierająca te peptydy.
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Peptydy, zastosowanie tych peptydów oraz kompozycja zawierająca te peptydy. |
Autorzy |
prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, dr inż. Marek Szołtysik, dr Anna Dąbrowska, dr inż. Aleksandra Zambrowicz, mgr inż. Ewelina Eckert, mgr inż. Marta Pokora, prof. dr hab. Antoni Polanowski, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
zastosowanie, kompozycja, noz, peptydy |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest peptyd zawierający sekwencję Ser-Try-Val-Glu, odpowiadający fragmentowi 148-151 owoalbuminy oraz peptyd zawierający sekwencję Asp-Ile-Leu-Asn, odpowiadający fragmentowi 86-89 owoalbuminy. Istotą wynalazku jest także zastosowanie peptydu, zawierającego sekwencję Ser-Try-Val-Glu, jako substancji czynnej preparatu antyhipertensyjnego, hamującej enzym przekształcający angiotensynę I oraz zastosowanie peptydu o sekwencji Asp-Ile-Leu-Asn jako substancji czynnej preparatu przeciwutleniającego, wiążącej wolne rodniki i chelatującej kationy dwuwartościowe. Istotą wynalazku jest również kompozycja zawierająca sekwencję Ser-Try-Val-Glu i/lub sekwencję Asp-Ile-Leu-Asn, jako czynnik aktywny. Korzystnie jest, gdy kompozycja jest produktem płynnym albo produktem stałym albo emulsją. Korzystnie także jest, gdy produktem płynnym jest produkt mleczny lub napój bezalkoholowy, produktem stałym jest proszek, natomiast emulsją jest krem. |
Wnioski dla praktyki |
Uzyskane peptydy wykazują aktywność biologiczną zarówno antyhipertensyjną poprzez hamowanie enzymu przekształcającego angiotensynę I (ACE), jak i przeciwutleniającą poprzez wiązanie wolnych rodników oraz chelatowanie kationów dwuwartościowych. Sekwencje peptydów według wynalazku, ze względu na swoje właściwości, mogą być szeroko wykorzystane w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym jako składniki leków przeciwnadciśnieniowych, suplementów diety oraz żywności funkcjonalnej, a także jako komponenty kosmetyków. Kolejną zaletą wynalazku jest to, że aktywność biologiczną wykazują zarówno peptydy uzyskane na drodze hydrolizy enzymatycznej białka jaja, jak i na drodze syntezy chemicznej. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie