Zastosowanie inhibitorów proteaz cysteinowych jako czynnik hamujący wzrost komórek nowotworowych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Zastosowanie inhibitorów proteaz cysteinowych jako czynnik hamujący wzrost komórek nowotworowych |
Autorzy |
prof. dr hab. Marzenna Podhorska-Okołów, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. Antoni Polanowski, prof. dr hab. Piotr Dzięgiel, mgr Łucja Cwynar-Zając, mgr Renata Brykner, dr inż. Elżbieta Gębarowska, prof. dr hab. Andrzej Szuba, dr hab. Krzysztof Gołąb, dr hab. Jakub Gburek, mgr Katarzyna Juszczyńska |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
proteazy, ovocystatyna, cysteinowe, noz, inhibitory |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest zastosowanie liofilizatu monomeru cystatyny z białka jaja, jako substancji czynnej środka farmaceutycznego do hamowania wzrostu komórek nowotworowych pochodzenia nabłonkowego oraz komórek czerniaka.
W istocie, liofilizat monomeru ovocystatyny wykazuje nieoczekiwany efekt hamujący wzrost komórek nowotworowych pochodzenia nabłonkowego oraz komórek czerniaka, przy jednoczesnym braku wpływu na komórki zdrowe. Efekt ten jest nieprzewidywany na podstawie znajomości właściwości ovocystatyny
i może on być zastosowany jako substancja czynna środka farmaceutycznego do hamowania wzrostu komórek nowotworowych. Ponadto ovocystatyna wykazuje stosunkowo wysokie bezpieczeństwo stosowania.
|
Wnioski dla praktyki |
Ovocystatyna pozyskiwana z białka jaja kurzego jest produktem mogącym mieć zastosowanie w onkologii jako środek przeciwnowotworowy, dzięki udowodnionym właściwościom. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie