Sposób stabilizacji monomerycznej cystatyny
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób stabilizacji monomerycznej cystatyny |
Autorzy |
dr hab. Jakub Gburek, dr hab. Krzysztof Gołąb, mgr Katarzyna Juszczyńska, prof. dr hab. Antoni Polanowski, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
stabilizacja, monomerycznej, białka, jaja, cystatyny, noz |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu stabilizacji monomerycznej cystatyny z białka w roztworze wodnym lub buforowym. Praktyczne zastosowanie cystatyny z białka jaja wymaga opracowania metod jej stabilizacji. Nieoczekiwanie okazało się, że cystatynę można również stabilizować przez dodatek do jej roztworów alkoholu pierwszo- lub drugorzędowego.
Istotą wynalazku jest to, że do roztworu wyjściowego cystatyny o stężeniu poniżej 50 µM dodaje się alkoholi pierwszo- lub drugorzędowych, w tym: etanolu, propanolu izopropanolu, butanolu, alkoholu benzylowego, glikolu propylenowego do uzyskania jego końcowego stężenia do 50%.
|
Wnioski dla praktyki |
Podstawową zaletą wynalazku jest to, że otrzymuje się wolny od glicerolu i innych stabilizatorów alkoholowy preparat cystatyny, o aktywności właściwej powyżej 10 U/mg białka stabilny przez co najmniej 6 miesięcy.
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym przy formulacji leków i przemyśle spożywczym do ochrony produktów przed drobnoustrojami.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie