BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj
Autorzy dr hab. Maria Rutkowska, prof. dr hab. Joanna Rymaszewska, mgr Wojciech Słupski, mgr Marta Szandruk, mgr Małgorzata Trocha, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, dr inż. Łukasz Bobak
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe preparat, fosfolipidowy, żółtko, jaja, leczenie, lęk, noz
Wyniki badań Wynalazek dotyczy zastosowania preparatu fosfolipidowego pochodzącego z żółtka jaj, do wytwarzania środka farmaceutycznego, zwłaszcza produktu leczniczego oraz suplementu diety, do stosowania w profilaktyce i leczeniu lęku o różnym podłożu samodzielnie lub jako potencjalizacja standardowych leków, zwłaszcza u chorych z niezadowalającą odpowiedzią na konwencjonalną terapię. Cholina, której bogatym źródłem są fosfolipidy - wykorzystywana m.in. do syntezy fosfolipidów błon neuronalnych i neuroprzekaźnika acetylocholiny, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego układu nerwowego. Poza korzystnym wpływem na procesy poznawcze, uczestniczy również w kontroli emocji. W dużych badaniach populacyjnych wykazano, że u pacjentów z zaburzeniami lękowymi poziom choliny we krwi jest obniżony.
Wnioski dla praktyki Niespodziewanie okazało się, że fosfolipidy z żółtka projektowanych jaj kurzych wykazują działanie przeciwlękowe. Jak dotychczas nie ma danych na temat zastosowania tych fosfolipidów w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lękowych. Dodatkową zaletą tych fosfolipidów jest brak istotnych działań niepożądanych, co warunkuje duże bezpieczeństwo stosowania.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5691 w tym dzisiaj: 75 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.264 sek