Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj |
Autorzy |
dr hab. Maria Rutkowska, prof. dr hab. Joanna Rymaszewska, mgr Wojciech Słupski, mgr Marta Szandruk, mgr Małgorzata Trocha, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, dr inż. Łukasz Bobak |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
preparat, fosfolipidowy, żółtko, jaja, leczenie, lęk, noz |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy zastosowania preparatu fosfolipidowego pochodzącego z żółtka jaj, do wytwarzania środka farmaceutycznego, zwłaszcza produktu leczniczego oraz suplementu diety, do stosowania w profilaktyce i leczeniu lęku o różnym podłożu samodzielnie lub jako potencjalizacja standardowych leków, zwłaszcza u chorych z niezadowalającą odpowiedzią na konwencjonalną terapię.
Cholina, której bogatym źródłem są fosfolipidy - wykorzystywana m.in. do syntezy fosfolipidów błon neuronalnych i neuroprzekaźnika acetylocholiny, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego układu nerwowego. Poza korzystnym wpływem na procesy poznawcze, uczestniczy również w kontroli emocji. W dużych badaniach populacyjnych wykazano, że u pacjentów z zaburzeniami lękowymi poziom choliny we krwi jest obniżony.
|
Wnioski dla praktyki |
Niespodziewanie okazało się, że fosfolipidy z żółtka projektowanych jaj kurzych wykazują działanie przeciwlękowe. Jak dotychczas nie ma danych na temat zastosowania tych fosfolipidów w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lękowych.
Dodatkową zaletą tych fosfolipidów jest brak istotnych działań niepożądanych, co warunkuje duże bezpieczeństwo stosowania.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie