Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj |
Autorzy |
mgr Dorian Nowacki, dr Helena Martynowicz, dr Anna Wojakowska, dr inż. Łukasz Bobak, dr inż. Andrzej Szuba, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
preparat, fosfolipidowy, noz, jaja, lecytyna, żółtko |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj – super lecytyny opisanej w opisie patentowym P.399338. Głównym składnikiem preparatu jest fosfatydylocholina (lecytyna), fosfatydyloetanoloaminy oraz kwasy omega 3 i omega 6.
Jaja kurze są cennym produktem pochodzenia zwierzęcego, ze względu na zawartość aminokwasów egzogennych, fosfatydylocholiny, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ksantofilu, luteiny i witamin B1, B12, ryboflawiny i kwasu foliowego. Dotychczas nie było znane działanie hipotensyjne preparatu fosfolipidowego pochodzącego z żółtka jaja.
|
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek dotyczy zastosowania preparatu fosfolipidowego
z żółtka jaja jako substancji czynnej do wytwarzania leków lub suplementów diety, lub jako składnik preparatów złożonych, do stosowania w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego
|
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie