BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj
Autorzy mgr Dorian Nowacki, dr Helena Martynowicz, dr Anna Wojakowska, dr inż. Łukasz Bobak, dr inż. Andrzej Szuba, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe preparat, fosfolipidowy, noz, jaja, lecytyna, żółtko
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj – super lecytyny opisanej w opisie patentowym P.399338. Głównym składnikiem preparatu jest fosfatydylocholina (lecytyna), fosfatydyloetanoloaminy oraz kwasy omega 3 i omega 6. Jaja kurze są cennym produktem pochodzenia zwierzęcego, ze względu na zawartość aminokwasów egzogennych, fosfatydylocholiny, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ksantofilu, luteiny i witamin B1, B12, ryboflawiny i kwasu foliowego. Dotychczas nie było znane działanie hipotensyjne preparatu fosfolipidowego pochodzącego z żółtka jaja.
Wnioski dla praktyki Wynalazek dotyczy zastosowania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja jako substancji czynnej do wytwarzania leków lub suplementów diety, lub jako składnik preparatów złożonych, do stosowania w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5172 w tym dzisiaj: 42 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.857 sek