Zastosowanie preparatu o właściwościach immunoregulatorowych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Zastosowanie preparatu o właściwościach immunoregulatorowych |
Autorzy |
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. Antoni Polanowski, prof. dr hab. Joanna Rymaszewska, mgr Marta Jakubik |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
noz, żółtka, jaja, immunoregulator, preparat |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest zastosowanie preparatu immunoregulatorowego pozyskanego z żółtka jaja do wytwarzania środka farmaceutycznego, zwłaszcza suplementu diety, do stosowania w profilaktyce zaburzeń funkcji poznawczych o różnym podłożu i/lub wspomagająco w terapii tych zaburzeń, zwłaszcza u chorych z niezadowalającą odpowiedzią na konwencjonalną terapię.
Niespodziewanie okazało się, że preparat immunoregulatorowy pozyskany z żółtka jaja wykazuje działanie poprawiające funkcje poznawcze. Wynalazek ma charakter innowacyjny ze względu na brak opisanego w literaturze wpływu preparatu immunoregulatorowego z jaja na poprawę tych funkcji.
|
Wnioski dla praktyki |
Preparat immunoregulatorowy pozyskany z żółtka jaja może służyć do wytwarzania środka farmaceutycznego, zwłaszcza suplementu diety poprawiającego funkcje poznawcze. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie