BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Zastosowanie preparatu o właściwościach immunoregulatorowych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Zastosowanie preparatu o właściwościach immunoregulatorowych
Autorzy prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. Antoni Polanowski, prof. dr hab. Joanna Rymaszewska, mgr Marta Jakubik
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe noz, żółtka, jaja, immunoregulator, preparat
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest zastosowanie preparatu immunoregulatorowego pozyskanego z żółtka jaja do wytwarzania środka farmaceutycznego, zwłaszcza suplementu diety, do stosowania w profilaktyce zaburzeń funkcji poznawczych o różnym podłożu i/lub wspomagająco w terapii tych zaburzeń, zwłaszcza u chorych z niezadowalającą odpowiedzią na konwencjonalną terapię. Niespodziewanie okazało się, że preparat immunoregulatorowy pozyskany z żółtka jaja wykazuje działanie poprawiające funkcje poznawcze. Wynalazek ma charakter innowacyjny ze względu na brak opisanego w literaturze wpływu preparatu immunoregulatorowego z jaja na poprawę tych funkcji.
Wnioski dla praktyki Preparat immunoregulatorowy pozyskany z żółtka jaja może służyć do wytwarzania środka farmaceutycznego, zwłaszcza suplementu diety poprawiającego funkcje poznawcze.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5215 w tym dzisiaj: 85 aktualnie on-line: 5 stronę utworzono w ciągu: 0.187 sek