BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Wapniowy preparat organiczno-mineralny oraz sposób wytwarzania wapniowego preparatu organiczno-mineralnego

Nazwa wydziału Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt
Tytuł pracy Wapniowy preparat organiczno-mineralny oraz sposób wytwarzania wapniowego preparatu organiczno-mineralnego
Autorzy mgr inż. Fabiola Bubel, prof. dr hab. Piotr Bykowski, prof. dr hab. inż. Katarzyna Chojnacka, prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański, dr inż. Sebastian Opaliński, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe dieta, mineralny, organiczny, wapniowy, preparat, bihz
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest wapniowy preparat organiczno-mineralny wytworzony z twardych produktów ubocznych z przetwórstwa ryb, zwłaszcza z kręgosłupów, zawierający niezbędne do wzrostu i rozwoju układu kostno-szkieletowego człowieka związki wapnia oraz sposób wytwarzania preparatu. Preparat charakteryzuje się tym, że zawiera od 80 do 99,9% suchej masy, w tym od 1 do 40% białka, od 0,1 do 7% tłuszczu, od 30 do 95% popiołu, sumarycznie od 1 do 15% włókna i bezazotowych substancji wyciągowych (BAW) przy czym w preparacie znajduje się od 100 do 320g wapnia elementarnego na 1000g preparatu i od 70 do 200g fosforu elementarnego na 1000g preparatu.
Wnioski dla praktyki Przyswajalność wapnia jest związana ze źródłem jego pochodzenia, jednak najwyższa jest ze związków organicznych. Zaletą preparatu jest to, że powstaje on z ubocznych produktów z przetwórstwa ryb pozwalając na ich racjonalne zagospodarowanie. Proponowana technologia jest efektywna ekonomicznie ponieważ opiera się na wykorzystaniu łatwo dostępnych i niedrogich odczynników. Niektóre z nich jak np. kwas cytrynowy czy octowy stosowane są na rutynowo w przemyśle spożywczym. Preparat pozyskany z kręgosłupów ryb nie stwarza zagrożenia przenoszenia wektorów chorobowych jak np. priony. Preparat może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym jako suplement diety, wzbogacający dietę w wapń. P-403123
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5842 w tym dzisiaj: 123 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.777 sek