Sposób jednoczesnego otrzymywania 4-metoksydihydrochalkonu
| Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
| Tytuł pracy |
Sposób jednoczesnego otrzymywania 4-metoksydihydrochalkonu |
| Autorzy |
mgr inż. Monika Stompor, dr hab. inż. - prof. nadzw. Mirosław Anioł |
| Rok zakończenia |
2013 |
| Słowa kluczowe |
flawonoidowych, związków, słodzących, środków, produkcja, noz |
| Wyniki badań |
Istota wynalazku polega na tym, że reakcję hydrogenacji
4-metoksychalkonu prowadzi się przy ciągłym wstrząsaniu za pomocą systemu enzymatycznego wodnej kultury drożdży z rodzaju Rhodotorula. Po upływie od 12 do 96 godzin dodaje się substrat do zaszczepionego podłoża, charakterystycznego dla drożdży, a reakcję prowadzi się w temperaturze od 10 do 34°C. Następnie mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym niemieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego, odparowuje rozpuszczalnik i tak powstały surowy produkt oczyszcza się chromatograficznie. Uzyskuje się 4-metoksydihydrochalkon i 3-(4-metoksyfenylo)-1-fenylopropan-1-ol.
|
| Wnioski dla praktyki |
Sposób, według wynalazku może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji niskokalorycznych środków słodzących, pochodzenia naturalnego oraz w przemyśle farmaceutycznym do wytwarzania substratów w syntezie naturalnych związków flawonoidowych wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne. Zaletą wynalazku jest otrzymanie dwóch produktów reakcji z dostępnego komercyjnie taniego substratu, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziome 97% i 95 %, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego. P-403480 |
| Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie