Sposób wytwarzania α,β-dihydroksantohumolu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania α,β-dihydroksantohumolu |
Autorzy |
dr hab. inż. - prof. nadzw. Mirosław Anioł, mgr inż. Monika Stompor |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
antyoksydant, otrzymywanie, ?, ?-dihydroksantohumolu, środki, słodzące, noz, przeciwnowotworowe |
Wyniki badań |
Istota wynalazku polega na tym, że, reakcję redukcji ksantohumolu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu drożdży z rodzaju Rhodotorula, przy czym substrat dodaje się po upływie od 12 do 96 godzin a reakcje prowadzi się w temperaturze 10 do 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym niemieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie. |
Wnioski dla praktyki |
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie α,β-dihydroksantohumolu jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 18%, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.
Sposób, według wynalazku może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji niskokalorycznych środków słodzących, oraz w przemyśle farmaceutycznym do wytwarzania naturalnych związków flawonoidowych, wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne.
P-403481 |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie