BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania α,β-dihydroksantohumolu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania α,β-dihydroksantohumolu
Autorzy dr hab. inż. - prof. nadzw. Mirosław Anioł, mgr inż. Monika Stompor
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe antyoksydant, otrzymywanie, ?, ?-dihydroksantohumolu, środki, słodzące, noz, przeciwnowotworowe
Wyniki badań Istota wynalazku polega na tym, że, reakcję redukcji ksantohumolu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu drożdży z rodzaju Rhodotorula, przy czym substrat dodaje się po upływie od 12 do 96 godzin a reakcje prowadzi się w temperaturze 10 do 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym niemieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie.
Wnioski dla praktyki Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie α,β-dihydroksantohumolu jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 18%, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego. Sposób, według wynalazku może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji niskokalorycznych środków słodzących, oraz w przemyśle farmaceutycznym do wytwarzania naturalnych związków flawonoidowych, wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne. P-403481
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5585 w tym dzisiaj: 64 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.483 sek