BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja
Autorzy mgr inż. Dorian Nowacki, dr Helena Martynowicz, dr Anna Wojakowska, dr inż. Łukasz Bobak, prof. dr hab. Andrzej Szuba, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe suplement, lecytyna, super, noz, jaja, żółtko, fosfolipidowy, preparat, diety
Wyniki badań Wynalazek dotyczy zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego - super lecytyny uzyskanej przez sposób ujawniony w opisie patentowym P.399338, jako składnika leku albo jako substancji czynnej do wytwarzania leków do leczenia reakcji na ciężki stres oraz zaburzeń adaptacyjnych (zaklasyfikowanych pod numerem statystycznym F.43 w Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych ICD-10), w tym ostrej reakcji na stres, i innych reakcji na ciężki stres. Dotyczy również zastosowania super lecytyny jako suplementu diety, dodatku żywieniowego lub jako składnika preparatów złożonych do stosowania w profilaktyce i uzupełnieniu standardowej terapii leczenia tych chorób.
Wnioski dla praktyki Zaobserwowano istotne obniżenie ciśnienia tętniczego u szczurów ze samoistnym nadciśnieniem (SHR) poddanych ekspozycji na czynnik stresujący, którym podawany był preparat. Mimo ogólnej hipotensyjnej właściwości badanego preparatu (grupy SHR nie poddane stresowi), zaobserwowano większe różnice w wartościach ciśnienia między grupami SHR narażonymi na stres. Otrzymane wyniki sugerują, że preparat zapobiega wystąpieniu reakcji na ostry stres manifestującej się wzrostem ciśnienia. P-403636
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5747 w tym dzisiaj: 28 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.595 sek