Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja |
Autorzy |
mgr inż. Dorian Nowacki, dr Helena Martynowicz, dr Anna Wojakowska, dr inż. Łukasz Bobak, prof. dr hab. Andrzej Szuba, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
suplement, lecytyna, super, noz, jaja, żółtko, fosfolipidowy, preparat, diety |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego - super lecytyny uzyskanej przez sposób ujawniony w opisie patentowym P.399338, jako składnika leku albo jako substancji czynnej do wytwarzania leków do leczenia reakcji na ciężki stres oraz zaburzeń adaptacyjnych (zaklasyfikowanych pod numerem statystycznym F.43 w Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych ICD-10), w tym ostrej reakcji na stres, i innych reakcji na ciężki stres. Dotyczy również zastosowania super lecytyny jako suplementu diety, dodatku żywieniowego lub jako składnika preparatów złożonych do stosowania w profilaktyce i uzupełnieniu standardowej terapii leczenia tych chorób. |
Wnioski dla praktyki |
Zaobserwowano istotne obniżenie ciśnienia tętniczego u szczurów ze samoistnym nadciśnieniem (SHR) poddanych ekspozycji na czynnik stresujący, którym podawany był preparat.
Mimo ogólnej hipotensyjnej właściwości badanego preparatu (grupy SHR nie poddane stresowi), zaobserwowano większe różnice w wartościach ciśnienia między grupami SHR narażonymi na stres. Otrzymane wyniki sugerują, że preparat zapobiega wystąpieniu reakcji na ostry stres manifestującej się wzrostem ciśnienia. P-403636 |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie