BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania 3’,5,7,8-tetrahydroksy-4’-metoksyflawanonu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania 3’,5,7,8-tetrahydroksy-4’-metoksyflawanonu
Autorzy mgr inż. Jarosław Popłoński, dr Agnieszka Bartmańska, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza, mgr inż. Anna Madej, dr inż. Tomasz Tronina
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe biotransformacja, hespertyna, noz, metoksyflawanon, przeciwutleniacz
Wyniki badań Wynalazek dotyczy mikrobiologicznego sposobu wytwarzania związku chemicznego 3’,5,7,8-tetrahydroksy-4’-metoksyflawanonu, z substratu, którym jest hespertyna. Istota wynalazku polega na tym, że substrat poddaje się biotransformacji kulturą drożdży z gatunku Rhodotorula marina.
Wnioski dla praktyki Związek ten jest biologicznie czynny, jego aktywność przeciwutleniająca jest wysoka, porównywalna do α-tokoferolu. Wynalazek może więc znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym do produkcji związku biologicznie czynnego. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 3’,5,7,8-tetrahydroksy-4’-metoksyflawanonu jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 17%. P-403855
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5358 w tym dzisiaj: 81 aktualnie on-line: 4 stronę utworzono w ciągu: 0.063 sek