Sposób wytwarzania 3’,5,7,8-tetrahydroksy-4’-metoksyflawanonu
| Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
| Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania 3’,5,7,8-tetrahydroksy-4’-metoksyflawanonu |
| Autorzy |
mgr inż. Jarosław Popłoński, dr Agnieszka Bartmańska, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza, mgr inż. Anna Madej, dr inż. Tomasz Tronina |
| Rok zakończenia |
2013 |
| Słowa kluczowe |
biotransformacja, hespertyna, noz, metoksyflawanon, przeciwutleniacz |
| Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy mikrobiologicznego sposobu wytwarzania związku chemicznego 3’,5,7,8-tetrahydroksy-4’-metoksyflawanonu, z substratu, którym jest hespertyna. Istota wynalazku polega na tym, że substrat poddaje się biotransformacji kulturą drożdży z gatunku Rhodotorula marina. |
| Wnioski dla praktyki |
Związek ten jest biologicznie czynny, jego aktywność przeciwutleniająca jest wysoka, porównywalna do α-tokoferolu. Wynalazek może więc znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym do produkcji związku biologicznie czynnego. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 3’,5,7,8-tetrahydroksy-4’-metoksyflawanonu jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 17%. P-403855 |
| Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie