Sposób wytwarzania 3’,4’,5,7,8-pentahydroksyflawonu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania 3’,4’,5,7,8-pentahydroksyflawonu |
Autorzy |
mgr inż. Jarosław Popłoński, dr Agnieszka Bartmańska, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza, mgr inż. Anna Madej, dr inż. Tomasz Tronina |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
luteolina, pentahydroksyflawon, hydroksylacja, noz, antyoksydant |
Wyniki badań |
Istota wynalazku polega na tym, że 3’,4’,5,7,8-
-pentahydroksyflawon otrzymuje się na drodze reakcji mikrobiologicznej hydroksylacji w substracie, którym jest luteolina. Drożdże z gatunku Rhodotorula marina, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, charakterystycznym dla grzybów, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 20-30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się substrat w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L i dalej prowadzi się proces, aż do całkowitego zużycia substratu, po czym po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny zakwasza się do pH około 4, zwłaszcza za pomocą kwasu chlorowodorowego, następnie ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
|
Wnioski dla praktyki |
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 3’,4’,5,7,8-pentahydroksyflawonu jako głównego produktu reakcji,
z wydajnością 25,25 %. Związek ten jest biologicznie czynny i jest silnym antyoksydantem. Wynalazek może więc znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym do produkcji związku biologicznie czynnego. P-403856 |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie