(Z)-2”-(2”’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[4”,5”:6,7]-4’-hydroksy-4-
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
(Z)-2”-(2”’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[4”,5”:6,7]-4’-hydroksy-4- |
Autorzy |
dr Agnieszka Bartmańska, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza, dr inż. Tomasz Tronina, mgr inż. Jarosław Popłoński |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
biologicznie, czynny, noz, transformacja, mikrobiologiczna, związek |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego związku chemicznego (Z)-2”-(2”’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[4”,5”:6,7]-4’-hydroksy-4-metoksyauronu, na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunku Fusarium oxysporum. Jako substrat stosuje się (Z)-6,4’-dihydroksy-4-metoksy-7-prenyloauron. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w żywych komórkach kultury Fusarium oxysporum, następuje reakcja cyklizacji grupy prenylowej, w substracie. |
Wnioski dla praktyki |
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, (Z)-2”-(2”’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[4”,5”:6,7]-4’-hydroksy-4-
metoksyauronu, jako głównego produktu reakcji w kulturze Fusarium oxysporum z wydajnością 27,6 %.
Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. P-403891 |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie