BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

(Z)-2”-(2”’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[4”,5”:6,7]-4’-hydroksy-4-

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy (Z)-2”-(2”’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[4”,5”:6,7]-4’-hydroksy-4-
Autorzy dr Agnieszka Bartmańska, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza, dr inż. Tomasz Tronina, mgr inż. Jarosław Popłoński
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe biologicznie, czynny, noz, transformacja, mikrobiologiczna, związek
Wyniki badań Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego związku chemicznego (Z)-2”-(2”’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[4”,5”:6,7]-4’-hydroksy-4-metoksyauronu, na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunku Fusarium oxysporum. Jako substrat stosuje się (Z)-6,4’-dihydroksy-4-metoksy-7-prenyloauron. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w żywych komórkach kultury Fusarium oxysporum, następuje reakcja cyklizacji grupy prenylowej, w substracie.
Wnioski dla praktyki Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, (Z)-2”-(2”’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[4”,5”:6,7]-4’-hydroksy-4- metoksyauronu, jako głównego produktu reakcji w kulturze Fusarium oxysporum z wydajnością 27,6 %. Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. P-403891
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5744 w tym dzisiaj: 25 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.191 sek