BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób formowania skrobi ekstrudowanej

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób formowania skrobi ekstrudowanej
Autorzy dr inż. Ewa Zdybel, dr inż. Ewa Tomaszewska-Ciosk
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe produkt, ekstrudowana, skrobia, biodegradowalny, noz
Wyniki badań Ekstruzja to proces mechaniczno-termiczny, w którym w stosunkowo krótkim czasie, skrobia zostaje poddana działaniu temperatury, sił mechanicznych oraz zmieniającego się ciśnienia. Istotą wynalazku jest, że granulat, powierzchniowo zwilża się wodą w ilości od 3-20% masy granulatu, po czym zwilżony granulat bezpośrednio umieszcza się w formie, ubija się z siłą od 1 do 50 N do momentu uzyskania pożądanej formy, a następnie suszy się w temperaturze od 20 do 80ºC przez 6 do 48 godzin, po czym usuwa się formę.
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie w rolnictwie, ogrodnictwie oraz przemyśle opakowaniowym do otrzymywania produktów biodegradowalnych. Skrobia jest naturalnym polimerem odnawialnym i całkowicie biodegradowalnym. Wynalazek umożliwia uzyskanie różnych kształtów ekstrudatu wytworzonego z zastosowaniem jednej, uniwersalnej dyszy okrągłej. Jest to sposób niewymagający dodatkowych urządzeń. Umożliwia uzyskanie dużych, przestrzennych i trójwymiarowych form. Ekstrudat może zostać poddany formowaniu niezależnie od czasu jego przechowywania. P-403963
Obszary zastosowań wyników badań ochrona środowiska, rolnictwo i leśnictwo, żywność, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5389 w tym dzisiaj: 112 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.588 sek