Sposób formowania skrobi ekstrudowanej
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób formowania skrobi ekstrudowanej |
Autorzy |
dr inż. Ewa Zdybel, dr inż. Ewa Tomaszewska-Ciosk |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
produkt, ekstrudowana, skrobia, biodegradowalny, noz |
Wyniki badań |
Ekstruzja to proces mechaniczno-termiczny, w którym w stosunkowo krótkim czasie, skrobia zostaje poddana działaniu temperatury, sił mechanicznych oraz zmieniającego się ciśnienia. Istotą wynalazku jest, że granulat, powierzchniowo zwilża się wodą w ilości od 3-20% masy granulatu, po czym zwilżony granulat bezpośrednio umieszcza się w formie, ubija się z siłą od 1 do 50 N do momentu uzyskania pożądanej formy, a następnie suszy się w temperaturze od 20 do 80ºC przez 6 do 48 godzin, po czym usuwa się formę. |
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w rolnictwie, ogrodnictwie oraz przemyśle opakowaniowym do otrzymywania produktów biodegradowalnych. Skrobia jest naturalnym polimerem odnawialnym i całkowicie biodegradowalnym. Wynalazek umożliwia uzyskanie różnych kształtów ekstrudatu wytworzonego z zastosowaniem jednej, uniwersalnej dyszy okrągłej. Jest to sposób niewymagający dodatkowych urządzeń. Umożliwia uzyskanie dużych, przestrzennych i trójwymiarowych form. Ekstrudat może zostać poddany formowaniu niezależnie od czasu jego przechowywania. P-403963 |
Obszary zastosowań wyników badań |
ochrona środowiska, rolnictwo i leśnictwo, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie