BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Optycznie czysty (-)-(S)-6,4’-dihydroksyflawanon i sposób wytwarzania optycznie czystego (-)-(S)-6,4’-dihydroksyflawanonu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Optycznie czysty (-)-(S)-6,4’-dihydroksyflawanon i sposób wytwarzania optycznie czystego (-)-(S)-6,4’-dihydroksyflawanonu
Autorzy dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow, mgr inż. Monika Dymarska, dr Tomasz Janeczko
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe noz, dihydroksyflawanon, antyoksydant
Wyniki badań Ważne jest poszukiwanie nowych, czystych optycznie substancji naturalnych cechujących się właściwościami przeciwutleniającymi, które mogą być wykorzystane w przemyśle farmaceutycznym, ale też kosmetycznym i spożywczym. Dotychczas nie udało się otrzymać optycznie czystego (-)-(S)-6,4’-dihydroksyflawanonu. Istotą wynalazku jest optycznie czysty (-)-(S)-6,4’-dihydroksyflawanon i sposób jego wytwarzania. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach szczepu Aspergillus niger MB, następuje hydroksylacja w pozycję 4', poprzedzona hydrolizą wiązania estrowego w pozycji 6. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem, przez ekstrakcję rozpuszczalnikiem organicznym nie mieszającym się z wodą.
Wnioski dla praktyki Związek ten może znaleźć zastosowanie jako antyoksydant w przemyśle spożywczym oraz jako składnik środków farmaceutycznych i kosmetycznych. Otrzymany 6,4'-dihydroksyflawanon charakteryzuje się większym potencjałem antyoksydacyjnym, niż prekursor, z którego powstał. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie (-)-(S)-6,4’-dihydroksyflawanonu z nadmiarem enancjomerycznym wynoszącym 100% ee, w temperaturze pokojowej i przy pH naturalnym dla szczepu. P-404464
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 39 w tym dzisiaj: 39 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.393 sek