Sposób wytwarzania tkanki kalusowej fasoli i tkanka kalusowa
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania tkanki kalusowej fasoli i tkanka kalusowa |
Autorzy |
mgr inż. Monika Dymarska, dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow, dr Tomasz Janeczko |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
tkanka, kalusowa, fasoli, noz, wytwarzanie, biokatalizator |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania tkanki kalusowej Phaseolus coccineus, odmiana Piękny Jaś z eksplantatów uzyskanych z kilkudniowych kiełków przeniesionych na podłoże Murashige i Skoog z dodatkiem sacharozy od 25 do 30 g/litr pożywki, agaru w ilości od 7 do 9 g/litr pożywki oraz 6-benzyloaminopuryny i kwasu naftylooctowego w stężeniach 1 mg/litr pożywki każdy. Kalus uzyskany z Phaseolus coccineus, odm. Piękny Jaś ma delikatną, bezpostaciową formę i kremowo – beżową barwę, podobnie jak tkanki kalusowe innych gatunków roślin. |
Wnioski dla praktyki |
Metoda, będąca przedmiotem wynalazku, jak i tkanka kalusowa, mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle do produkcji metabolitów wtórnych służących jako farmaceutyki lub dodatki do żywności, a także jako sposób pozyskiwania biokatalizatora użytecznego w procesach biotransformacji. Zasadniczą zaletą wynalazku jest uzyskanie tkanki kalusowej, w ilościach wystarczających do wykorzystania jej w procesach biokatalizy i do pozyskiwania metabolitów wtórnych. Otrzymuje się tkankę przy zastosowaniu małej ilości tanich regulatorów wzrostu, w temperaturze nie przekraczającej 32°C. P-404685 |
Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia, farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie