Sposób wytwarzania tkanki kalusowej fasoli i tkanka kalusowa
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania tkanki kalusowej fasoli i tkanka kalusowa |
Autorzy |
mgr inż. Monika Dymarska, dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow, dr Tomasz Janeczko |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
wytwarzanie, tkanki, kalusowej, fasoli, noz, metabolit, biokatalizator |
Wyniki badań |
Pozyskiwanie roślinnych metabolitów wtórnych jest ograniczone dostępnością naturalnych źródeł, problemami wynikającymi z uprawy roślin, czy niewystarczającą ilością materiału roślinnego. Zastosowanie kultur roślinnych do produkcji metabolitów wtórnych wiąże się z szeregiem korzyści: związki mogą być w prostszy sposób ekstrahowane i oczyszczane, możliwe jest pozyskanie nowych produktów nie występujących w naturze, produkcja staje się niezależna od czynników zewnętrznych, takich jak pory roku.
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania tkanki kalusowej fasoli azuki Vigna angularis z eksplantatów uzyskanych z kilkudniowych kiełków przeniesionych na podłoże Murashige i Skoog z dodatkiem sacharozy od 25 do 30 g/litr pożywki, agaru w ilości od 7 do 9 g/litr pożywki oraz 6-benzyloaminopuryny i kwasu naftylooctowego w stężeniach 1 mg/litr pożywki każdy.
|
Wnioski dla praktyki |
Metoda ta może znaleźć zastosowanie w przemyśle do produkcji metabolitów wtórnych służących jako farmaceutyki lub dodatki do żywności, a także jako sposób pozyskiwania biokatalizatora użytecznego w procesach biotransformacji.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest uzyskanie tkanki kalusowej, w ilościach wystarczających do wykorzystania jej w procesach biokatalizy i do pozyskiwania metabolitów wtórnych. Otrzymuje się tkankę przy zastosowaniu małej ilości tanich regulatorów wzrostu, w temperaturze nie przekraczającej 32°C. P-404686
|
Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia, farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie