Sposób wytwarzania tkanki kalusowej soi
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania tkanki kalusowej soi |
Autorzy |
mgr inż. Monika Dymarska, dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow, dr Tomasz Janeczko |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
wytwarzanie, tkanki, kalusowej, soi, noz, metabolit, biokatalizator |
Wyniki badań |
Rośliny są bogatym źródłem metabolitów wtórnych, które mają zastosowanie m.in. w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Pozyskiwanie roślinnych metabolitów wtórnych jest ograniczone dostępnością naturalnych źródeł, problemami wynikającymi z uprawy roślin, czy niewystarczającą ilością materiału roślinnego.
Istota wynalazku dotycząca sposobu wytwarzania tkanki kalusowej soi Glycine max z eksplantatów uzyskanych z kilkudniowych kiełków polega na tym, że stosowanym podłożem jest podłoże MS, wzbogacone sacharozą w ilości od 25 do 30 g/litr pożywki, zestalone agarem w ilości od 8 do 9 g/litr pożywki, zaś stosowanymi regulatorami wzrostu są 6-benzyloaminopuryna i kwas naftylooctowy w ilościach 1 mg/litr każdy, w wyniku czego otrzymuje się tkankę kalusową.
|
Wnioski dla praktyki |
Metoda ta może znaleźć zastosowanie w przemyśle do produkcji metabolitów wtórnych służących jako farmaceutyki lub dodatki do żywności, a także jako sposób pozyskiwania biokatalizatora użytecznego w procesach biotransformacji. Zasadniczą zaletą wynalazku jest uzyskanie tkanki kalusowej, w ilościach wystarczających do wykorzystania jej w procesach biokatalizy i do pozyskiwania metabolitów wtórnych. Otrzymuje się tkankę przy zastosowaniu małej ilości tanich regulatorów wzrostu, w temperaturze nie przekraczającej 32°C, bez doświetlania hodowli. P-404687 |
Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia, farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie