Sposób wytwarzania (-)-cis-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4 -metylotetrahydrofuran-2-onu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania (-)-cis-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4 -metylotetrahydrofuran-2-onu |
Autorzy |
mgr inż. Agnieszka Leśniak, prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Magdalena Sikora, prof. dr hab. Józef Kula |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
zapach, tytoniowy, nuta, miodowa, noz |
Wyniki badań |
Istota wynalazku polega na tym, że drożdże z gatunku Candida pelliculosa, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, charakterystycznym dla tego rodzaju, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze od 20 do 30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się substrat - cis-5-(1-jodo-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L i dalej prowadzi się proces przy ciągłym wstrząsaniu. Po zakończeniu transformacji roztwór poreakcyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych. |
Wnioski dla praktyki |
Związek ten posiada słaby zapach tytoniowy z nutą miodową
i może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz tytoniowym, nadając przyjemny aromat wyrobom tytoniowym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach (-)-cis-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 19%. P-404753
|
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie