BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania (-)-cis-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4 -metylotetrahydrofuran-2-onu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania (-)-cis-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4 -metylotetrahydrofuran-2-onu
Autorzy mgr inż. Agnieszka Leśniak, prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Magdalena Sikora, prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe zapach, tytoniowy, nuta, miodowa, noz
Wyniki badań Istota wynalazku polega na tym, że drożdże z gatunku Candida pelliculosa, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, charakterystycznym dla tego rodzaju, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze od 20 do 30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się substrat - cis-5-(1-jodo-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L i dalej prowadzi się proces przy ciągłym wstrząsaniu. Po zakończeniu transformacji roztwór poreakcyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski dla praktyki Związek ten posiada słaby zapach tytoniowy z nutą miodową i może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz tytoniowym, nadając przyjemny aromat wyrobom tytoniowym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach (-)-cis-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 19%. P-404753
Obszary zastosowań wyników badań chemia, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5826 w tym dzisiaj: 107 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.689 sek