BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania (-)-trans-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4- -metylotetrahydrofuran-2-onu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania (-)-trans-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4- -metylotetrahydrofuran-2-onu
Autorzy mgr inż. Agnieszka Leśniak, prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Magdalena Sikora, prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe wytwarzanie, zapachy, noz
Wyniki badań Wynalazek dotyczy mikrobiologicznego sposobu wytwarzania (-)-trans-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu na drodze jednoetapowej reakcji mikrobiologicznej mechanizmu dehydrohalogenacji i translaktonizacji substratu, którym jest trans, trans-5-jodo-4-metylo-6-(2-metylopropylo)tetrahydro-2H-piran-2-on. Drożdże z gatunku Candida pelliculosa, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 20-30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się substrat w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski dla praktyki Związek ten dzięki swym interesującym właściwościom zapachowym może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym, np. jako dodatek do żywności. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach (-)-trans-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydro-furan-2-onu, z wydajnością 55%. P-404755
Obszary zastosowań wyników badań chemia, żywność, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5879 w tym dzisiaj: 28 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.606 sek