Sposób wytwarzania (-)-trans-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4- -metylotetrahydrofuran-2-onu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania (-)-trans-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4- -metylotetrahydrofuran-2-onu |
Autorzy |
mgr inż. Agnieszka Leśniak, prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Magdalena Sikora, prof. dr hab. Józef Kula |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
wytwarzanie, zapachy, noz |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy mikrobiologicznego sposobu wytwarzania (-)-trans-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu na drodze jednoetapowej reakcji mikrobiologicznej mechanizmu dehydrohalogenacji i translaktonizacji substratu, którym jest trans, trans-5-jodo-4-metylo-6-(2-metylopropylo)tetrahydro-2H-piran-2-on. Drożdże z gatunku Candida pelliculosa, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 20-30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się substrat w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych. |
Wnioski dla praktyki |
Związek ten dzięki swym interesującym właściwościom zapachowym może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym, np. jako dodatek do żywności. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach (-)-trans-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydro-furan-2-onu, z wydajnością 55%. P-404755 |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie