Sposób wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4 -dimetylotetrahydrofuran-2-onu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4 -dimetylotetrahydrofuran-2-onu |
Autorzy |
mgr inż. Agnieszka Leśniak, prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Magdalena Sikora, prof. dr hab. Józef Kula |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
zapach, kwiatowy, hiacyntowo-akacjowy, noz |
Wyniki badań |
Istota wynalazku polega na tym, że drożdże z gatunku Candida pelliculosa, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze od 20 do 30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się substrat w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L i dalej prowadzi się proces przy ciągłym wstrząsaniu, aż do całkowitego przereagowania substratu. Po zakończeniu transformacji roztwór potransformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych. |
Wnioski dla praktyki |
Związek ten dzięki swym interesującym właściwościom zapachowym (posiada trwały zapach kwiatowy, hiacyntowo-akacjowy) może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu, z wydajnością 55%. Związek ten otrzymano w postaci oleistej cieczy, z dobrą czystością optyczną, ee=15%. P-404757 |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie