BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu
Autorzy mgr inż. Agnieszka Leśniak, prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Magdalena Sikora, prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe zapach, kwiatowy, nuta, hiacyntowo-akacjowa, noz
Wyniki badań Istota wynalazku polega na tym, że drożdże z gatunku Candida pelliculosa, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, charakterystycznym dla tego rodzaju, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze od 20 do 30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się substrat w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L. Po zakończeniu transformacji produkt z mieszaniny reakcyjnej ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się za pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski dla praktyki Związek ten charakteryzuje się trwałym zapachem kwiatowym, z nutą hiacyntowo-akacjową, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym jako składnik kompozycji perfumeryjnych. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie go, w łagodnych warunkach (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu, z wydajnością 55%. Związek ten otrzymano w postaci oleistej cieczy, z dobrą czystością optyczną, ee=22%. P-404758
Obszary zastosowań wyników badań chemia, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5819 w tym dzisiaj: 100 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.994 sek