BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Optycznie czysty (+)-trans-4(S)-metylo-5(R)-(3-metylobutylo)-tetrahydrofuran-2-on i sposób jego wytwarzania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Optycznie czysty (+)-trans-4(S)-metylo-5(R)-(3-metylobutylo)-tetrahydrofuran-2-on i sposób jego wytwarzania
Autorzy mgr inż. Agnieszka Leśniak, prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Magdalena Sikora, prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe zapach, przyprawowy, wanilii, noz
Wyniki badań Istotą sposobu według wynalazku jest to, że drożdże z gatunku Rhodotorula glutinis, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, w temperaturze od 20 do 30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się kwas 3,7-dimetylo-4-oksooktanowy w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L. Po zakończeniu reakcji, roztwór transformacyjny zakwasza się do pH od 3,5 do 4,5 za pomocą 1-molowego roztworu kwasu chlorowodorowego, a następnie ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się za pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski dla praktyki Związek ten charakteryzuje się interesującym zapachem przyprawowym z nutą wanilii. Wynalazek może mieć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym do wytwarzania dodatków do żywności. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, optycznie czystego (+)-trans-4(S)-metylo-5(R)-(3-metylobutylo)-tetrahydrofuran-2-onu, jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 30,3%. Związek otrzymano w postaci oleistej cieczy z wysoką czystością optyczną – bliską 100%. P-404760
Obszary zastosowań wyników badań chemia, żywność, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 4138 w tym dzisiaj: 55 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.258 sek