BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Dodatek paszowy oraz pasza

Nazwa wydziału Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Tytuł pracy Dodatek paszowy oraz pasza
Autorzy prof. dr hab. Tadeusz Stefaniak, dr Paulina Jawor, lek. wet. Ondrasz Sitnik, prof. dr hab. Wiesław Kopeć, dr inż. Teresa Skiba
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe pasza, dodatek, paszowy, mw, immunoglobuliny, IgY
Wyniki badań Istotą wynalazku jest to, że dodatek paszowy zawiera immunoglobuliny IgY swoiste dla Escherichia coli, rotawirusów i coronawirusów , w ilości od 10 do 25 % białka ogólnego. Korzystnie jest, gdy dodatek paszowy zawiera nie mniej, niż 1 g immunoglobuliny IgY na 1 kg paszy treściwej. Pasza treściwa w postaci preparatu mlekozastępczego zawiera immunoglobuliny IgY z żółtka jaja kurzego, swoiste dla Escherichia coli, rotawirusów i coronawirusów, w końcowej koncentracji 0,5 – 5 g IgY na 1 litr preparatu. Pasza ta zawiera od 18 do 22,5% białka ogólnego i dostarcza 6,0 – 11,0 MJ energii netto na 1 kg mieszanki.
Wnioski dla praktyki Wynalazki mogą mieć zastosowanie jako pokarm lub dodatek do pokarmu zwierząt, zwiększający odporność bierną, zwłaszcza u cieląt. Dodatek paszowy w postaci proszku powstałego po suszeniu rozpyłowym plazmy żółtka jaja kurzego, może być stosowany jako uzupełnienie pasz sypkich i płynnych stosowanych w żywieniu cieląt. Ilość preparatu immunoglobuliny IgY w dodatku paszowym jak i w paszy treściwej, zależna jest od oczekiwanego tempa wzrostu cieląt i wpływa na koszt ich żywienia. P-404958
Obszary zastosowań wyników badań rolnictwo i leśnictwo, weterynaria
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5881 w tym dzisiaj: 30 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.227 sek