Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj |
Autorzy |
prof. dr hab. Anna Skoczyńska, prof. dr hab. Andrzej Szuba, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, dr inż. Łukasz Bobak, dr Anna Wojakowska, mgr inż. Dorian Nowacki |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
preparat, fosfolipidowy, żółtko, jaja, super, lecytyna, noz, suplement, diety |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego - super lecytyny uzyskanej przez sposób ujawniony w opisie patentowym P.399338, jako składnika leku albo jako substancji czynnej do leczenia toksycznego efektu metali wywołanego ołowiem i jego związkami. Wynalazek dotyczy również zastosowania super lecytyny jako suplementu diety, dodatku żywieniowy lub jako składnika preparatów złożonych do stosowania w profilaktyce i uzupełnieniu standardowej terapii leczenia tych chorób. W dotychczasowej literaturze nie ma informacji na temat wpływu fosfolipidów czy suplementacji preparatami z jaj na poziom ołowiu we krwi i tkankach przy ekspozycji na działanie ołowiu. |
Wnioski dla praktyki |
Uzyskane wyniki badań na szczurach mogą świadczyć o wiązaniu przez super lecytynę ołowiu na poziomie ściany przewodu pokarmowego (jest to główna droga wchłaniania ołowiu) i zwiększonym transporcie/kumulacji ołowiu do wątroby, skąd jest on eliminowany. P-405064 |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie