BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj
Autorzy prof. dr hab. Anna Skoczyńska, prof. dr hab. Andrzej Szuba, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, dr inż. Łukasz Bobak, dr Anna Wojakowska, mgr inż. Dorian Nowacki
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe preparat, fosfolipidowy, żółtko, jaja, super, lecytyna, noz, suplement, diety
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego - super lecytyny uzyskanej przez sposób ujawniony w opisie patentowym P.399338, jako składnika leku albo jako substancji czynnej do leczenia toksycznego efektu metali wywołanego ołowiem i jego związkami. Wynalazek dotyczy również zastosowania super lecytyny jako suplementu diety, dodatku żywieniowy lub jako składnika preparatów złożonych do stosowania w profilaktyce i uzupełnieniu standardowej terapii leczenia tych chorób. W dotychczasowej literaturze nie ma informacji na temat wpływu fosfolipidów czy suplementacji preparatami z jaj na poziom ołowiu we krwi i tkankach przy ekspozycji na działanie ołowiu.
Wnioski dla praktyki Uzyskane wyniki badań na szczurach mogą świadczyć o wiązaniu przez super lecytynę ołowiu na poziomie ściany przewodu pokarmowego (jest to główna droga wchłaniania ołowiu) i zwiększonym transporcie/kumulacji ołowiu do wątroby, skąd jest on eliminowany. P-405064
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5253 w tym dzisiaj: 123 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.228 sek