BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania 4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania 4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu
Autorzy mgr inż. Jarosław Popłoński, dr inż. Tomasz Tronina, dr inż. Anna Madej, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe przeciwdrobnoustrojowy, czynnik, przeciwutleniacz, noz, dieta
Wyniki badań Wynalazek, polega na tym, że do mieszaniny reakcyjnej składającej się z ksantohumolu, sześciowodnego chlorku niklu, metanolu oraz wody dodaje się borowodorek sodu lub borowodorek potasu i w temperaturze 0-50 st. C miesza do całkowitego przereagowania ksantohumolu. Następnie do mieszaniny reakcyjnej dodaje się wody i ekstrahuje rozpuszczalnikiem organicznym. Frakcję organiczną oddziela się, osusza i odparowuje rozpuszczalnik. Tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się znanym sposobem.
Wnioski dla praktyki Wynalazek ten może być zastosowany do wytwarzania biologicznie czynnego związku, zwłaszcza jako potencjalnego przeciwutleniacza, czynnika przeciwdrobnoustrojowego w przemyśle spożywczym lub składnik suplementów diety. Zasadniczą zaletą wynalazku jest szybkie i wydajne otrzymanie 4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu, jako głównego produktu reakcji. P-405453
Obszary zastosowań wyników badań żywność, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5301 w tym dzisiaj: 24 aktualnie on-line: 4 stronę utworzono w ciągu: 0.186 sek