Sposób wytwarzania 4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania 4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu |
Autorzy |
mgr inż. Jarosław Popłoński, dr inż. Tomasz Tronina, dr inż. Anna Madej, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
przeciwdrobnoustrojowy, czynnik, przeciwutleniacz, noz, dieta |
Wyniki badań |
Wynalazek, polega na tym, że do mieszaniny reakcyjnej składającej się z ksantohumolu, sześciowodnego chlorku niklu, metanolu oraz wody dodaje się borowodorek sodu lub borowodorek potasu i w temperaturze 0-50 st. C miesza do całkowitego przereagowania ksantohumolu. Następnie do mieszaniny reakcyjnej dodaje się wody i ekstrahuje rozpuszczalnikiem organicznym. Frakcję organiczną oddziela się, osusza i odparowuje rozpuszczalnik. Tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się znanym sposobem. |
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek ten może być zastosowany do wytwarzania biologicznie czynnego związku, zwłaszcza jako potencjalnego przeciwutleniacza, czynnika przeciwdrobnoustrojowego w przemyśle spożywczym lub składnik suplementów diety. Zasadniczą zaletą wynalazku jest szybkie i wydajne otrzymanie 4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu, jako głównego produktu reakcji. P-405453 |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie