BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

3’-[3’’-hydroksy-3’’-metylobutylo]-4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-α,β -dihydrochalkon i sposób jego wytwarzania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy 3’-[3’’-hydroksy-3’’-metylobutylo]-4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-α,β -dihydrochalkon i sposób jego wytwarzania
Autorzy dr inż. Tomasz Tronina, mgr inż. Jarosław Popłoński, dr inż. Anna Madej, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe dihydrochalkon, transformacja, noz, związek, biologicznie, czynny
Wyniki badań Istotą sposobu wytwarzania nowego związku 3’-[3’’-hydroksy-3’’-metylobutylo]-4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu jest to, że otrzymuje się go na drodze reakcji mikrobiologicznej transformacji substratu, którym jest 4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkon. Grzyby z gatunku Penicillium albidum, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym w temperaturze 12-40°C. Następnie do narośniętej hodowli dodaje się substrat. Po zakończeniu transformacji, roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się za pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski dla praktyki Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. P-405454
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5342 w tym dzisiaj: 65 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.714 sek