3’-[3’’-hydroksy-3’’-metylobutylo]-4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-α,β -dihydrochalkon i sposób jego wytwarzania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
3’-[3’’-hydroksy-3’’-metylobutylo]-4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-α,β -dihydrochalkon i sposób jego wytwarzania |
Autorzy |
dr inż. Tomasz Tronina, mgr inż. Jarosław Popłoński, dr inż. Anna Madej, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
dihydrochalkon, transformacja, noz, związek, biologicznie, czynny |
Wyniki badań |
Istotą sposobu wytwarzania nowego związku 3’-[3’’-hydroksy-3’’-metylobutylo]-4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu jest to, że otrzymuje się go na drodze reakcji mikrobiologicznej transformacji substratu, którym jest 4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkon. Grzyby z gatunku Penicillium albidum, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym w temperaturze 12-40°C. Następnie do narośniętej hodowli dodaje się substrat. Po zakończeniu transformacji, roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się za pomocą technik chromatograficznych. |
Wnioski dla praktyki |
Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie
w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. P-405454
|
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie