BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

4’-O-β-D-glukopiranozylo-4,2’-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β- dihydrochalkon oraz sposób jego wytwarzania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy 4’-O-β-D-glukopiranozylo-4,2’-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β- dihydrochalkon oraz sposób jego wytwarzania
Autorzy mgr inż. Jarosław Popłoński, dr inż. Anna Madej, dr inż. Tomasz Tronina, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe dihydrochalkon, transformacja, mikrobiologiczna, noz, związek, biologicznie, czynny
Wyniki badań Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego związku chemicznego 4’-O-β-D-glukopiranozylo-4,2’-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu na drodze transformacji mikrobiologicznej substratu, którym jest jakim jest 4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkon. Grzyby z gatunku Absidia coerulea, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym w temperaturze 12-40°C. Następnie do narośniętej hodowli dodaje się substrat. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się za pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski dla praktyki Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. P-405455
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 4198 w tym dzisiaj: 115 aktualnie on-line: 4 stronę utworzono w ciągu: 0.578 sek