4’-O-β-D-glukopiranozylo-4,2’-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β- dihydrochalkon oraz sposób jego wytwarzania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
4’-O-β-D-glukopiranozylo-4,2’-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β- dihydrochalkon oraz sposób jego wytwarzania |
Autorzy |
mgr inż. Jarosław Popłoński, dr inż. Anna Madej, dr inż. Tomasz Tronina, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
dihydrochalkon, transformacja, mikrobiologiczna, noz, związek, biologicznie, czynny |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego związku chemicznego 4’-O-β-D-glukopiranozylo-4,2’-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu na drodze transformacji mikrobiologicznej substratu, którym jest jakim jest 4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkon. Grzyby z gatunku Absidia coerulea, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym w temperaturze 12-40°C. Następnie do narośniętej hodowli dodaje się substrat. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się za pomocą technik chromatograficznych. |
Wnioski dla praktyki |
Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie
w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. P-405455
|
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie