BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

4’-O-β-D-4’’’-metoksy-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumol K i sposób jego wytwarzania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy 4’-O-β-D-4’’’-metoksy-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumol K i sposób jego wytwarzania
Autorzy mgr inż. Jarosław Popłoński, dr inż. Anna Madej, dr inż. Tomasz Tronina Tomasz Tronina, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe dihydroksantohumol, K, związek, biologicznie, czynny, noz
Wyniki badań Istotą sposobu wytwarzania nowego 4’-O-β-D-4’’’-metoksy-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu K jest to, że otrzymuje się go na drodze reakcji mikrobiologicznej transformacji substratu, jakim jest 1’’,2’’-dihydroksantohumol K. Grzyby z gatunku Beauveria bassiana, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, w temperaturze 12-40ºC. Następnie do narośniętej hodowli dodaje się substrat. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski dla praktyki Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-4’’’-metoksy-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu K, jako głównego produktu reakcji w kulturze gatunku Beauveria bassiana z wydajnością 26,81 %. P-405457
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5785 w tym dzisiaj: 66 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.848 sek