4’-O-β-D-4’’’-metoksy-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumol K i sposób jego wytwarzania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
4’-O-β-D-4’’’-metoksy-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumol K i sposób jego wytwarzania |
Autorzy |
mgr inż. Jarosław Popłoński, dr inż. Anna Madej, dr inż. Tomasz Tronina Tomasz Tronina, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
dihydroksantohumol, K, związek, biologicznie, czynny, noz |
Wyniki badań |
Istotą sposobu wytwarzania nowego 4’-O-β-D-4’’’-metoksy-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu K jest to, że otrzymuje się go na drodze reakcji mikrobiologicznej transformacji substratu, jakim jest 1’’,2’’-dihydroksantohumol K. Grzyby z gatunku Beauveria bassiana, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, w temperaturze 12-40ºC. Następnie do narośniętej hodowli dodaje się substrat. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych. |
Wnioski dla praktyki |
Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie
w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-4’’’-metoksy-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu K, jako głównego produktu reakcji w kulturze gatunku Beauveria bassiana z wydajnością 26,81 %. P-405457
|
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie