BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

4’-O-β-D-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumol C i sposób jego wytwarzania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy 4’-O-β-D-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumol C i sposób jego wytwarzania
Autorzy mgr inż. Jarosław Popłoński, dr inż. Anna Madej, dr inż. Tomasz Tronina, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe dihydroksantohumol, C, noz, związek, biologicznie, czynny
Wyniki badań Sposób wytwarzania nowego związku chemicznego 4’-O-β-D-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu C na drodze transformacji mikrobiologicznej substratu, którym jest 1’’,2’’-dihydroksantohumol C polega na tym, że grzyby z gatunku Absidia coerulea, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym w temperaturze 12 – 40ºC, po czym roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski dla praktyki Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu C, jako głównego produktu reakcji w kulturze Absidia coerulea z wydajnością 37,74 %. P-405459
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 4161 w tym dzisiaj: 78 aktualnie on-line: 4 stronę utworzono w ciągu: 0.075 sek