4’-O-β-D-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumol C i sposób jego wytwarzania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
4’-O-β-D-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumol C i sposób jego wytwarzania |
Autorzy |
mgr inż. Jarosław Popłoński, dr inż. Anna Madej, dr inż. Tomasz Tronina, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
dihydroksantohumol, C, noz, związek, biologicznie, czynny |
Wyniki badań |
Sposób wytwarzania nowego związku chemicznego 4’-O-β-D-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu C na drodze transformacji mikrobiologicznej substratu, którym jest 1’’,2’’-dihydroksantohumol C polega na tym, że grzyby z gatunku Absidia coerulea, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym w temperaturze 12 – 40ºC, po czym roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych. |
Wnioski dla praktyki |
Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie
w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu C, jako głównego produktu reakcji w kulturze Absidia coerulea z wydajnością 37,74 %. P-405459
|
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie