4’-O-β-D-glukopiranozyloksantohumol C i sposób jego wytwarzania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
4’-O-β-D-glukopiranozyloksantohumol C i sposób jego wytwarzania |
Autorzy |
mgr inż. Jarosław Popłoński, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza |
Rok zakończenia |
2013 |
Słowa kluczowe |
glukopiranozyloksantohumol, C, noz, związek, biologicznie, czynny |
Wyniki badań |
Sposób wytwarzania 4’-O-β-D-glukopiranozyloksantohumolu C, polega na tym, że związek ten otrzymuje się na drodze reakcji mikrobiologicznej transformacji substratu którym jest ksantohumol C, za pomocą grzybów z gatunku Absidia coerulea, które namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym w temperaturze 12 – 40ºC, po czym do narośniętej hodowli dodaje się substrat. Po zakończeniu transformacji, roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych. |
Wnioski dla praktyki |
Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-glukopiranozyloksantohumolu C, jako głównego produktu reakcji w kulturze Absidia coerulea z wydajnością 41,1 %. P-405460 |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie