BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

4’-O-β-D-glukopiranozyloksantohumol C i sposób jego wytwarzania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy 4’-O-β-D-glukopiranozyloksantohumol C i sposób jego wytwarzania
Autorzy mgr inż. Jarosław Popłoński, dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Rok zakończenia 2013
Słowa kluczowe glukopiranozyloksantohumol, C, noz, związek, biologicznie, czynny
Wyniki badań Sposób wytwarzania 4’-O-β-D-glukopiranozyloksantohumolu C, polega na tym, że związek ten otrzymuje się na drodze reakcji mikrobiologicznej transformacji substratu którym jest ksantohumol C, za pomocą grzybów z gatunku Absidia coerulea, które namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym w temperaturze 12 – 40ºC, po czym do narośniętej hodowli dodaje się substrat. Po zakończeniu transformacji, roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski dla praktyki Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-glukopiranozyloksantohumolu C, jako głównego produktu reakcji w kulturze Absidia coerulea z wydajnością 41,1 %. P-405460
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5734 w tym dzisiaj: 15 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.847 sek