Nazwa | Pracownia Analizy Produktów Żywnościowych |
Adres | Pracownia analizy produktów żywnościowych
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
ul. Norwida 25
50-375 Wrocław
|
Osoba do kontaktu | dr inż. Joanna Miedzianka
tel.: 71 320 5159
e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl , ktrip@wnoz.up.wroc.pl
|
Zakres działalności / oferta | Określanie zawartości:
białka i składu aminokwasowego, tłuszczu i profilu kwasów tłuszczowych, węglowodanów i profilu cukrowego, popiołu,
włókna surowego, błonnika pokarmowego, akrylamidu w produktach spożywczych, związków toksycznych i antyżywieniowych w ziemniakach i przetworach ziemniaczanych (glikoalkaloidy, azotany).
Określanie wartości energetycznej żywności,
Opracowanie informacji żywieniowej na rynek polski, europejski, USA. |
Słowa kluczowe | Analiza produktów żywnościowych, trwałość przechowalnicza |
Dziedzina techniki | Technologia żywności i żywienia |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy, rolnictwo |
Opis oferty | |
Personel | |
Akredytacja | |
Wydawanie zaświadczeń i certyfikatów | |
Z naszych usług korzystali | |
Laserowy Analizator Cząstek
Nazwa | Laserowy Analizator Cząstek |
Model | Mastersizer 2000 firmy Malvern |
Osoba do kontaktu | Tomasz Zięba, tomasz.zieba@up.wroc.pl,
tel. 71 320 77 55
|
Przeznaczenie | Oznaczanie rozkładu wielkości cząstek w roztworze (zawiesiny, emulsje) oraz substancji pylistych w postaci suchej w zakresie 0,2-100 μm. |
Słowa kluczowe | substancje drobnoziarniste |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy, rolnictwo, medycyna |
Opis oferty | |
Reometr oscylacyjny
Nazwa | Reometr oscylacyjny |
Model | Haake RS 6000 |
Osoba do kontaktu | Artur Gryszkin, artur.gryszkin@up.wroc.pl,
tel. 71 320 77 65
|
Przeznaczenie | Oznaczenie właściwości reologicznych płynów i żeli. |
Słowa kluczowe | Lepkość, reologia |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy, przemysł chemiczny |
Opis oferty | |
Różnicowy kalorymetr skaningowy
Nazwa | Różnicowy kalorymetr skaningowy |
Model | DSC 822e firmy METTLER TOLEDO |
Osoba do kontaktu | Ewa Tomaszewska-Ciosk
ewatc@wnoz.up.wroc.pl
tel. 71 320 7727
|
Przeznaczenie | Wyznaczanie charakterystyki termicznej przemian fazowych substancji w zakresie -20 -300°C |
Słowa kluczowe | Ciepło przemiany, temperatura początkowa i końcowa przemiany |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy, medycyna, przemysł chemiczny |
Opis oferty | |
Jednoślimakowy ekstruder laboratoryjny
Nazwa | Jednoślimakowy ekstruder laboratoryjny |
Model | BRZBENDER 20DN |
Osoba do kontaktu | Antoni Golachowski, antoni.golachowski@up.wroc.pl,
tel. 71 320 7768
|
Przeznaczenie | Wytwarzanie produktów ekstrudowanych w procesie wysoko - i niskotemperaturowym. |
Słowa kluczowe | Ekstruzja, produkty ekstrudowane, wytłaczanie polimery syntetyczne i naturalne, opakowania |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy i branża opakowań |
Opis oferty | |
viscograf
Nazwa | viscograf |
Model | Brabender |
Osoba do kontaktu | Wioletta Drożdż, wioletta.drozdz@wnoz.up.wroc.pl,
tel. 71 320 77 66
|
Przeznaczenie | Wyznaczanie charakterystyki kleikowania skrobi i jej modyfikatów |
Słowa kluczowe | Lepkość, temperatury kleikowania |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy, krochmalnie |
Opis oferty | |
Mikroskop trójokularowy z kamerą
Nazwa | Mikroskop trójokularowy z kamerą |
Model | Leica DM750 |
Osoba do kontaktu | Tomasz Boruczkowski, tomasz.boruczkowski@wnoz.up.wroc.pl,
tel. 71 320 7701
|
Przeznaczenie | Umożliwia wykonywanie wysokiej jakości kolorowych zdjęć oraz filmów, obiektów mikroskopowych. Możliwa jest komputerowa analiza obrazów mikroskopowych a w szczególności:
- precyzyjne pomiary wielkości oraz powierzchni obiektów
-analiza barwy obiektów
-zliczanie obiektów
|
Słowa kluczowe | Mikroskop, kamera |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy , biotechnologia |
Opis oferty | |
Drukarka wielkoformatowa
Nazwa | Drukarka wielkoformatowa |
Model | HP DesignJet 500 Plus. |
Osoba do kontaktu | Tomasz Boruczkowski, tomasz.boruczkowski@wnoz.up.wroc.pl,
tel. 71 320 7701
|
Przeznaczenie | Pozwala ona na drukowanie plakatów i banerów o maksymalnym rozmiarze 1m x 10m |
Słowa kluczowe | Drukarka, druk wielkoformatowy |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | |
Opis oferty | |
Gęstościomierz oscylacyjny z analizatorem piwa
Nazwa | Gęstościomierz oscylacyjny z analizatorem piwa |
Model | Alkoholyzer Plus Beer Me + DMA 4500M firmy Anton Paar |
Osoba do kontaktu | Dr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska
joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl
tel.71 320 77 64
|
Przeznaczenie | Analiza piwa, brzeczki, oznaczanie zawartości etanolu w destylatach, napojach alkoholowych, oznaczanie zawartości ekstraktu/gęstości roztworów |
Słowa kluczowe | piwo, etanol, destylat, ekstrakt, gęstość |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł fermentacyjny, przemysł spożywczy |
Opis oferty | |
Spektrofotometr
Nazwa | Spektrofotometr |
Model | BECKMAN DU-650 |
Osoba do kontaktu | Dr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska
joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl
tel.71 320 77 64
|
Przeznaczenie | Oznaczanie m.in. stężenia biomasy drożdży, stężenia cukrów, zawartości etanolu, azotu -aminokwasowego, barwy roztworów |
Słowa kluczowe | Absorbancja, stężenie biomasy, etanol, azot -aminokwasowy, DNS |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł fermentacyjny, przemysł spożywczy |
Opis oferty | |
Zestaw do szybkiej destylacji
Nazwa | Zestaw do szybkiej destylacji |
Model | firmy Büchi |
Osoba do kontaktu | Dr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska
joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl
tel.71 320 77 64
|
Przeznaczenie | Szybka destylacja odfermentowanych brzeczek, zacierów, napojów alkoholowych, oznaczanie zawartości kwasów lotnych |
Słowa kluczowe | etanol, destylat, kwasy lotne |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł fermentacyjny, przemysł spożywczy |
Opis oferty | |
Zestaw do fermentacji ciągłej
Nazwa | Zestaw do fermentacji ciągłej |
Model | |
Osoba do kontaktu | Dr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska
joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl
tel.71 320 77 64
|
Przeznaczenie | Fermentacja ciągła w reaktorze o objętości roboczej 5L, wyznaczanie parametrów kinetycznych procesu fermentacji etanolowej |
Słowa kluczowe | Fermentacja, etanol, procesy ciągłe |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł fermentacyjny |
Opis oferty | |
Analizator ziarna z modułem próbki transportowej
Nazwa | Analizator ziarna z modułem próbki transportowej |
Model | InfratecTM 1241 firmy Foss |
Osoba do kontaktu | Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
|
Przeznaczenie | Podstawowa analiza składu ziarna , słodu i suszonych wywarów DDGS oraz piwa, możliwość badania próbek mokrych i ciekłych |
Słowa kluczowe | Ziarno, słód, DDGS, piwo |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy, browary, gorzelnie |
Opis oferty | |
Chromatograf cieczowy z detektorem refraktometrycznym
Nazwa | Chromatograf cieczowy z detektorem refraktometrycznym |
Model | HPLC typ LC-20AD firmy Shimadzu |
Osoba do kontaktu | Dr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska
joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl
tel.71 320 77 64
|
Przeznaczenie | Analiza profili węglowodanowych oraz zawartości etanolu i wybranych produktów ubocznych fermentacji |
Słowa kluczowe | Węglowodany, etanol, uboczne produkty fermentacji |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł fermentacyjny, przemysł spożywczy |
Opis oferty | |
Młynek do słodu
Nazwa | Młynek do słodu |
Model | DLFU W20050 firmy VLB |
Osoba do kontaktu | Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
|
Przeznaczenie | Przygotowanie słodu zgodnie z wymogami analityki EBC |
Słowa kluczowe | Słód, browarnictwo |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Browary, przemysł fermentacyjny |
Opis oferty | |
Sita Vögla
Nazwa | Sita Vögla |
Model | firmy VLB |
Osoba do kontaktu | Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
|
Przeznaczenie | Automatyczne rozdzielanie ziarna zgodnie z wymogami analityki EBC, MEBAK |
Słowa kluczowe | Słód, ziarno, browarnictwo |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Browary, przemysł fermentacyjny |
Opis oferty | |
Friabilimetr
Nazwa | Friabilimetr |
Model | firmy VLB |
Osoba do kontaktu | Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
|
Przeznaczenie | Określenie kruchości słodu zgodnie z wymogami analityki EBC, MEBAK, ASBX Malt-12 |
Słowa kluczowe | Słód, ziarno, browarnictwo |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Browary, słodownie |
Opis oferty | |
Tester wilgotności
Nazwa | Tester wilgotności |
Model | BRABENDER typ MT |
Osoba do kontaktu | Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
|
Przeznaczenie | Oznaczenie wilgotności produktów sypkich, półpłynnych i płynnych |
Słowa kluczowe | Wilgotność, sucha substancja |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy |
Opis oferty | |
Tester intensywności oddychania ziarna
Nazwa | Tester intensywności oddychania ziarna |
Model | VTO4 – Optimizer firmy 1-Cube |
Osoba do kontaktu | Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
|
Przeznaczenie | Szybkie oznaczenie żywotności ziarna |
Słowa kluczowe | Ziarno, jęczmień |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Słodownie, przemysł spożywczy |
Opis oferty | |
Zaciernica laboratoryjna
Nazwa | Zaciernica laboratoryjna |
Model | typ LB-12 firmy VLB |
Osoba do kontaktu | Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
|
Przeznaczenie | Przygotowanie brzeczek piwowarskich i zacierów gorzelniczych w skali laboratoryjnej |
Słowa kluczowe | Słód, browarnictwo, zacier, gorzelnictwo |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Browary, przemysł fermentacyjny, gorzelnie |
Opis oferty | |
Szafa klimatyczna
Nazwa | Szafa klimatyczna |
Model | |
Osoba do kontaktu | Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
|
Przeznaczenie | Przygotowanie słodu |
Słowa kluczowe | Słód, browarnictwo |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Browary, słodownie |
Opis oferty | |
Automatyczny analizator aminokwasów firmy INGOS
Nazwa | Automatyczny analizator aminokwasów firmy INGOS |
Model | AAA 400 |
Osoba do kontaktu | dr inż. Joanna Miedzianka
tel.: 71 320 5159
e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl, ktrip@wnoz.up.wroc.pl
|
Przeznaczenie | Pozwala na oznaczanie zawartości i składu aminokwasów metodą chromatografii jonowymiennej |
Słowa kluczowe | aminokwasy |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy |
Opis oferty | |
Chromatograf cieczowy z detektorem masowym firmy Varian
Nazwa | Chromatograf cieczowy z detektorem masowym firmy Varian |
Model | HPLC-MS/MS 1200 L |
Osoba do kontaktu | dr inż. Joanna Miedzianka
tel.: 71 320 5159
e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl, ktrip@wnoz.up.wroc.pl
|
Przeznaczenie | oznaczanie i identyfikacja związków tj. akrylamid, mikotoksyny, estry glicydolowe kwasów tłuszczowych itp.
z wykorzystaniem metod spektrometrii masowej; układ może pracować w systemie ESI lub APCI
|
Słowa kluczowe | Akrylamid, mikotoksyny, estry glicydolowe kwasów tłuszczowych |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy |
Opis oferty | |
Chromatograf gazowy firmy Philips z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym
Nazwa | Chromatograf gazowy firmy Philips z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym |
Model | |
Osoba do kontaktu | dr inż. Joanna Miedzianka
tel.: 71 320 5159
e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl, ktrip@wnoz.up.wroc.pl
|
Przeznaczenie | oznaczanie profilu kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej |
Słowa kluczowe | kwasy tłuszczowe |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy |
Opis oferty | |
Chromatograf cieczowy firmy Varian z detektorami: RI, UV-Vis
Nazwa | Chromatograf cieczowy firmy Varian z detektorami: RI, UV-Vis |
Model | Prostar PS |
Osoba do kontaktu | dr inż. Joanna Miedzianka
tel.: 71 320 5159
e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl, ktrip@wnoz.up.wroc.pl
|
Przeznaczenie | oznaczanie profilu cukrów, glikoalkaloidów, kwasów organicznych, składu frakcji polarnej w tłuszczu itp., |
Słowa kluczowe | Glikoalkaloidy, frakcja polarna |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy |
Opis oferty | |
maszyna wytrzymałościowa
Nazwa | maszyna wytrzymałościowa |
Model | INSTRON 5544 |
Osoba do kontaktu | dr hab. inż. Agnieszka Kita, prof. nadzw. tel.: 71 320 7762
e-mail: agnieszka.kita@up.wroc.pl,
|
Przeznaczenie | oznaczenie parametrów wytrzymałościowych określających teksturę (w testach cięcia, zginania, ściskania) różnego rodzaju surowców, półproduktów i produktów spożywczych |
Słowa kluczowe | tekstura |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy |
Opis oferty | |
Spektrofotometr Konica-Minolta
Nazwa | Spektrofotometr Konica-Minolta |
Model | CM-5 |
Osoba do kontaktu | dr hab. inż. Agnieszka Kita, prof. nadzw. tel.: 71 320 7762
e-mail: agnieszka.kita@up.wroc.pl,
|
Przeznaczenie | oznaczenie parametrów barwy produktów stałych i sypkich (w skali CIELAB, Huntera itp.), w świetle odbitym z portem pomiarowym umieszczonym na wierzchu |
Słowa kluczowe | |
Dziedzina techniki | |
Adresaci oferty | Przemysł spożywczy |
Opis oferty | |
33,PL34,PL35,PL36,PL37,PL38,PL39,PL40,PL41,PL42,PL43,PL44,PL45,PL46,PL47,PL48,PL49,PL50,PL51,PL52,PL53,PL54,PL55,PL56,PL57,PL58,PL