Pracownia Analizy Produktów Żywnościowych

NazwaPracownia Analizy Produktów Żywnościowych
AdresPracownia analizy produktów żywnościowych Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa ul. Norwida 25 50-375 Wrocław
Osoba do kontaktudr inż. Joanna Miedzianka tel.: 71 320 5159 e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl , ktrip@wnoz.up.wroc.pl
Zakres działalności / ofertaOkreślanie zawartości: białka i składu aminokwasowego, tłuszczu i profilu kwasów tłuszczowych, węglowodanów i profilu cukrowego, popiołu, włókna surowego, błonnika pokarmowego, akrylamidu w produktach spożywczych, związków toksycznych i antyżywieniowych w ziemniakach i przetworach ziemniaczanych (glikoalkaloidy, azotany). Określanie wartości energetycznej żywności, Opracowanie informacji żywieniowej na rynek polski, europejski, USA.
Słowa kluczoweAnaliza produktów żywnościowych, trwałość przechowalnicza
Dziedzina technikiTechnologia żywności i żywienia
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy, rolnictwo
Opis oferty
Personel
Akredytacja
Wydawanie zaświadczeń i certyfikatów
Z naszych usług korzystali

Aparatura i urządzenia badawcze

Laserowy Analizator Cząstek

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaLaserowy Analizator Cząstek
ModelMastersizer 2000 firmy Malvern
Osoba do kontaktuTomasz Zięba, tomasz.zieba@up.wroc.pl, tel. 71 320 77 55
PrzeznaczenieOznaczanie rozkładu wielkości cząstek w roztworze (zawiesiny, emulsje) oraz substancji pylistych w postaci suchej w zakresie 0,2-100 μm.
Słowa kluczowe substancje drobnoziarniste
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy, rolnictwo, medycyna
Opis oferty

Reometr oscylacyjny

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaReometr oscylacyjny
ModelHaake RS 6000
Osoba do kontaktuArtur Gryszkin, artur.gryszkin@up.wroc.pl, tel. 71 320 77 65
PrzeznaczenieOznaczenie właściwości reologicznych płynów i żeli.
Słowa kluczoweLepkość, reologia
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy, przemysł chemiczny
Opis oferty

Różnicowy kalorymetr skaningowy

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaRóżnicowy kalorymetr skaningowy
ModelDSC 822e firmy METTLER TOLEDO
Osoba do kontaktuEwa Tomaszewska-Ciosk ewatc@wnoz.up.wroc.pl tel. 71 320 7727
PrzeznaczenieWyznaczanie charakterystyki termicznej przemian fazowych substancji w zakresie -20 -300°C
Słowa kluczoweCiepło przemiany, temperatura początkowa i końcowa przemiany
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy, medycyna, przemysł chemiczny
Opis oferty

Jednoślimakowy ekstruder laboratoryjny

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaJednoślimakowy ekstruder laboratoryjny
ModelBRZBENDER 20DN
Osoba do kontaktuAntoni Golachowski, antoni.golachowski@up.wroc.pl, tel. 71 320 7768
PrzeznaczenieWytwarzanie produktów ekstrudowanych w procesie wysoko - i niskotemperaturowym.
Słowa kluczoweEkstruzja, produkty ekstrudowane, wytłaczanie polimery syntetyczne i naturalne, opakowania
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy i branża opakowań
Opis oferty

viscograf

Zdjęcia
Brak zdjęć
Nazwaviscograf
ModelBrabender
Osoba do kontaktuWioletta Drożdż, wioletta.drozdz@wnoz.up.wroc.pl, tel. 71 320 77 66
PrzeznaczenieWyznaczanie charakterystyki kleikowania skrobi i jej modyfikatów
Słowa kluczoweLepkość, temperatury kleikowania
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy, krochmalnie
Opis oferty

Mikroskop trójokularowy z kamerą

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaMikroskop trójokularowy z kamerą
ModelLeica DM750
Osoba do kontaktuTomasz Boruczkowski, tomasz.boruczkowski@wnoz.up.wroc.pl, tel. 71 320 7701
PrzeznaczenieUmożliwia wykonywanie wysokiej jakości kolorowych zdjęć oraz filmów, obiektów mikroskopowych. Możliwa jest komputerowa analiza obrazów mikroskopowych a w szczególności: - precyzyjne pomiary wielkości oraz powierzchni obiektów -analiza barwy obiektów -zliczanie obiektów
Słowa kluczoweMikroskop, kamera
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy , biotechnologia
Opis oferty

Drukarka wielkoformatowa

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaDrukarka wielkoformatowa
ModelHP DesignJet 500 Plus.
Osoba do kontaktuTomasz Boruczkowski, tomasz.boruczkowski@wnoz.up.wroc.pl, tel. 71 320 7701
PrzeznaczeniePozwala ona na drukowanie plakatów i banerów o maksymalnym rozmiarze 1m x 10m
Słowa kluczoweDrukarka, druk wielkoformatowy
Dziedzina techniki
Adresaci oferty
Opis oferty

Gęstościomierz oscylacyjny z analizatorem piwa

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaGęstościomierz oscylacyjny z analizatorem piwa
ModelAlkoholyzer Plus Beer Me + DMA 4500M firmy Anton Paar
Osoba do kontaktuDr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl tel.71 320 77 64
PrzeznaczenieAnaliza piwa, brzeczki, oznaczanie zawartości etanolu w destylatach, napojach alkoholowych, oznaczanie zawartości ekstraktu/gęstości roztworów
Słowa kluczowepiwo, etanol, destylat, ekstrakt, gęstość
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł fermentacyjny, przemysł spożywczy
Opis oferty

Spektrofotometr

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaSpektrofotometr
ModelBECKMAN DU-650
Osoba do kontaktuDr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl tel.71 320 77 64
PrzeznaczenieOznaczanie m.in. stężenia biomasy drożdży, stężenia cukrów, zawartości etanolu, azotu -aminokwasowego, barwy roztworów
Słowa kluczoweAbsorbancja, stężenie biomasy, etanol, azot -aminokwasowy, DNS
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł fermentacyjny, przemysł spożywczy
Opis oferty

Zestaw do szybkiej destylacji

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaZestaw do szybkiej destylacji
Modelfirmy Büchi
Osoba do kontaktuDr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl tel.71 320 77 64
PrzeznaczenieSzybka destylacja odfermentowanych brzeczek, zacierów, napojów alkoholowych, oznaczanie zawartości kwasów lotnych
Słowa kluczoweetanol, destylat, kwasy lotne
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł fermentacyjny, przemysł spożywczy
Opis oferty

Zestaw do fermentacji ciągłej

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaZestaw do fermentacji ciągłej
Model
Osoba do kontaktuDr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl tel.71 320 77 64
PrzeznaczenieFermentacja ciągła w reaktorze o objętości roboczej 5L, wyznaczanie parametrów kinetycznych procesu fermentacji etanolowej
Słowa kluczoweFermentacja, etanol, procesy ciągłe
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł fermentacyjny
Opis oferty

Analizator ziarna z modułem próbki transportowej

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaAnalizator ziarna z modułem próbki transportowej
ModelInfratecTM 1241 firmy Foss
Osoba do kontaktuDr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw. jozef.blazewicz@up.wroc.pl tel. 71 320 77 28
PrzeznaczeniePodstawowa analiza składu ziarna , słodu i suszonych wywarów DDGS oraz piwa, możliwość badania próbek mokrych i ciekłych
Słowa kluczoweZiarno, słód, DDGS, piwo
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy, browary, gorzelnie
Opis oferty

Chromatograf cieczowy z detektorem refraktometrycznym

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaChromatograf cieczowy z detektorem refraktometrycznym
ModelHPLC typ LC-20AD firmy Shimadzu
Osoba do kontaktuDr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl tel.71 320 77 64
PrzeznaczenieAnaliza profili węglowodanowych oraz zawartości etanolu i wybranych produktów ubocznych fermentacji
Słowa kluczoweWęglowodany, etanol, uboczne produkty fermentacji
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł fermentacyjny, przemysł spożywczy
Opis oferty

Młynek do słodu

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaMłynek do słodu
ModelDLFU W20050 firmy VLB
Osoba do kontaktuDr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw. jozef.blazewicz@up.wroc.pl tel. 71 320 77 28
PrzeznaczeniePrzygotowanie słodu zgodnie z wymogami analityki EBC
Słowa kluczoweSłód, browarnictwo
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyBrowary, przemysł fermentacyjny
Opis oferty

Sita Vögla

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaSita Vögla
Modelfirmy VLB
Osoba do kontaktuDr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw. jozef.blazewicz@up.wroc.pl tel. 71 320 77 28
PrzeznaczenieAutomatyczne rozdzielanie ziarna zgodnie z wymogami analityki EBC, MEBAK
Słowa kluczoweSłód, ziarno, browarnictwo
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyBrowary, przemysł fermentacyjny
Opis oferty

Friabilimetr

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaFriabilimetr
Modelfirmy VLB
Osoba do kontaktuDr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw. jozef.blazewicz@up.wroc.pl tel. 71 320 77 28
PrzeznaczenieOkreślenie kruchości słodu zgodnie z wymogami analityki EBC, MEBAK, ASBX Malt-12
Słowa kluczoweSłód, ziarno, browarnictwo
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyBrowary, słodownie
Opis oferty

Tester wilgotności

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaTester wilgotności
ModelBRABENDER typ MT
Osoba do kontaktuDr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw. jozef.blazewicz@up.wroc.pl tel. 71 320 77 28
PrzeznaczenieOznaczenie wilgotności produktów sypkich, półpłynnych i płynnych
Słowa kluczoweWilgotność, sucha substancja
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy
Opis oferty

Tester intensywności oddychania ziarna

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaTester intensywności oddychania ziarna
ModelVTO4 – Optimizer firmy 1-Cube
Osoba do kontaktuDr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw. jozef.blazewicz@up.wroc.pl tel. 71 320 77 28
PrzeznaczenieSzybkie oznaczenie żywotności ziarna
Słowa kluczoweZiarno, jęczmień
Dziedzina techniki
Adresaci ofertySłodownie, przemysł spożywczy
Opis oferty

Zaciernica laboratoryjna

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaZaciernica laboratoryjna
Modeltyp LB-12 firmy VLB
Osoba do kontaktuDr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw. jozef.blazewicz@up.wroc.pl tel. 71 320 77 28
PrzeznaczeniePrzygotowanie brzeczek piwowarskich i zacierów gorzelniczych w skali laboratoryjnej
Słowa kluczoweSłód, browarnictwo, zacier, gorzelnictwo
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyBrowary, przemysł fermentacyjny, gorzelnie
Opis oferty

Szafa klimatyczna

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaSzafa klimatyczna
Model
Osoba do kontaktuDr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw. jozef.blazewicz@up.wroc.pl tel. 71 320 77 28
PrzeznaczeniePrzygotowanie słodu
Słowa kluczoweSłód, browarnictwo
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyBrowary, słodownie
Opis oferty

Automatyczny analizator aminokwasów firmy INGOS

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaAutomatyczny analizator aminokwasów firmy INGOS
ModelAAA 400
Osoba do kontaktudr inż. Joanna Miedzianka tel.: 71 320 5159 e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl, ktrip@wnoz.up.wroc.pl
PrzeznaczeniePozwala na oznaczanie zawartości i składu aminokwasów metodą chromatografii jonowymiennej
Słowa kluczoweaminokwasy
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy
Opis oferty

Chromatograf cieczowy z detektorem masowym firmy Varian

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaChromatograf cieczowy z detektorem masowym firmy Varian
ModelHPLC-MS/MS 1200 L
Osoba do kontaktudr inż. Joanna Miedzianka tel.: 71 320 5159 e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl, ktrip@wnoz.up.wroc.pl
Przeznaczenieoznaczanie i identyfikacja związków tj. akrylamid, mikotoksyny, estry glicydolowe kwasów tłuszczowych itp. z wykorzystaniem metod spektrometrii masowej; układ może pracować w systemie ESI lub APCI
Słowa kluczoweAkrylamid, mikotoksyny, estry glicydolowe kwasów tłuszczowych
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy
Opis oferty

Chromatograf gazowy firmy Philips z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaChromatograf gazowy firmy Philips z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym
Model
Osoba do kontaktudr inż. Joanna Miedzianka tel.: 71 320 5159 e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl, ktrip@wnoz.up.wroc.pl
Przeznaczenieoznaczanie profilu kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej
Słowa kluczowekwasy tłuszczowe
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy
Opis oferty

Chromatograf cieczowy firmy Varian z detektorami: RI, UV-Vis

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaChromatograf cieczowy firmy Varian z detektorami: RI, UV-Vis
ModelProstar PS
Osoba do kontaktudr inż. Joanna Miedzianka tel.: 71 320 5159 e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl, ktrip@wnoz.up.wroc.pl
Przeznaczenieoznaczanie profilu cukrów, glikoalkaloidów, kwasów organicznych, składu frakcji polarnej w tłuszczu itp.,
Słowa kluczoweGlikoalkaloidy, frakcja polarna
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy
Opis oferty

maszyna wytrzymałościowa

Zdjęcia
Brak zdjęć
Nazwamaszyna wytrzymałościowa
ModelINSTRON 5544
Osoba do kontaktudr hab. inż. Agnieszka Kita, prof. nadzw. tel.: 71 320 7762 e-mail: agnieszka.kita@up.wroc.pl,
Przeznaczenieoznaczenie parametrów wytrzymałościowych określających teksturę (w testach cięcia, zginania, ściskania) różnego rodzaju surowców, półproduktów i produktów spożywczych
Słowa kluczowetekstura
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy
Opis oferty

Spektrofotometr Konica-Minolta

Zdjęcia
Brak zdjęć
NazwaSpektrofotometr Konica-Minolta
ModelCM-5
Osoba do kontaktudr hab. inż. Agnieszka Kita, prof. nadzw. tel.: 71 320 7762 e-mail: agnieszka.kita@up.wroc.pl,
Przeznaczenieoznaczenie parametrów barwy produktów stałych i sypkich (w skali CIELAB, Huntera itp.), w świetle odbitym z portem pomiarowym umieszczonym na wierzchu
Słowa kluczowe
Dziedzina techniki
Adresaci ofertyPrzemysł spożywczy
Opis oferty

Zadaj pytanie