l.p.
Nazwa
Zakres działalności / oferta
Słowa kluczowe
Dziedzina techniki
Operacje
1Zakład Fizjologii ZwierzątOznaczanie w materiale biologicznym poziomu lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz metanuChromatografia gazowa, lotne kwasy tłuszczowe, metanNauki przyrodnicze : chemia analitycznaWidokDrukuj
2Laboratorium Biotechnik Rozrodu Ocena jakości nasienia ssaków i ptaków (w tym m.in.: pies, ogier, buhaj, knur, kot)Badanie nasienia, konserwacja nasienia, inseminacjaWeterynaria - andrologiaWidokDrukuj
3Laboratorium Endokrynologiczne Oznaczanie poziomu hormonów w surowicy krwi (fT4, T4, Progesteron, estradiol, testosteron) Badania biochemiczne krwi (AST, ALT, bilirubina cProgesteron, hormony tarczycy, morfologia i biochemia krwi weterynariaWidokDrukuj
4Laboratorium parazytologii weterynaryjnejbadania parazytologiczneweterynariaWidokDrukuj
5Laboratorium kriokonserwacji materiału biologicznego (Laboratorium oceny nasienia) Pobieranie nasienia od samców różnych gatunków ptaków domowych i wolno żyjących (np. kury, indyki, perlice, przepi&oaproblemów rozrodu ptaków, morfologii i właściwości funkcjonalnych jaj, inkubacja jajWidokDrukuj
6Laboratorium oceny jakości jaj Ocena cech fizycznych i świeżości jaj (pomiar komory powietrznej, ocena organoleptyczna, pomiary pH białka i żółtka; barwa, odczyn, wysproblem rozrodu ptaków, morfologii i właściwości funkcjonalnych jaj, inkubacja jajWidokDrukuj
7Pracownia biologicznej analizy lęgów Inkubacja jaj różnych gatunków ptaków Analiza biologiczna przebiegu lęgu problem rozrodu ptaków, morfologii i właściwości funkcjonalnych jaj, inkubacja jajWidokDrukuj
8Laboratorium Zakładu Technologii Owoców i WarzywAnaliza składu i zawartości związków fenolowych w surowcach i produktach pochodzenia roślinnegoZwiązki fenolowe, aktywność przeciwutleniająca, ocena barwyżywnośćWidokDrukuj
9Pracownia Analizy Produktów ŻywnościowychOkreślanie zawartości: białka i składu aminokwasowego, tłuszczu i profilu kwasów tłuszczowych, węglowodanów i profilu cukrowego, popiołu, Analiza produktów żywnościowych, trwałość przechowalniczaTechnologia żywności i żywieniaWidokDrukuj
10Laboratorium Badawcze Spektrometrii Absorpcji Atomowej oznaczanie zawartości/stężenia toksycznych pierwiastków śladowych: ołowiu, kadmu, arsenu oznaczanie zawartości/stężenia pierwiastk&oAAS, śladowe pierwiastki toksyczne, składniki mineralnespektrometria atomowaWidokDrukuj
11Laboratorium w Katedrze Żywienia Człowiekaoznaczanie stężenia wybranych parametrów biochemicznych: insuliny, leptyny, adiponektyny, interleukin, SODELISA, leptyna, insulina, SOD, adiponektyna, interleukinyBiochemia WidokDrukuj
12Laboratorium Katedry Ogrodnictwa1. Analiza chemiczna materiału roślinnego w zakresie oznaczania suchej masy, witaminy C, azotanów, makroskładników (potasu, wapnia, magnezu, fosfWarzywnictwo, sadownictwo, rośliny ozdobne, materiał rośliny, gleba, podłoża ogrodnicze,OgrodnictwoWidokDrukuj
13Laboratorium naukowe Katedry Fizyki i BiofizykiKatedra prowadzi badania podstawowe, które dotyczą wpływu czynników fizykochemicznych na błony biologiczne i lipidowe modele błonBłona, płynność błony, stopień uporządkowania, hemoliza, oporność osmotyczna, hydratacja, liposomyspektrofotometriaWidokDrukuj
14Laboratorium Technologii Betonów i Materiałów BudowlanychBadania świeżej mieszanki betonowej i betonu dojrzałego, badania podstawowych właściwości materiałów budowlanych, badania nośności elementótechnologia betonu, materiały budowlane, wytrzymałość materiałówbudownictwoWidokDrukuj
15Katedra Immunologii, Patofizjologii i Prewencji weterynaryjnej. Zakład Immunologii i Prewencji WeterynaryjnejKliniczna: przeciwciała przeciwjądrowe, przeciwprzełykowe, kompleksy immunologiczne, Coombs, białka ostrej fazy, monitoring stad bydła mlecznego,Immunologia, badania immunologiczneNauki biologiczneWidokDrukuj